Spion american de la Kremlin, extras de urgență de teamă că Trump l-ar fi putut deconspira

Un spion american de rang înalt, care operează la Kremlin, a fost extras din Rusia în 2017 din cauza îngrijorărilor legate de faptul că Administraţia Trump ar gestiona în mod necorespunzător informaţii clasificate şi, implicit, ar fi putut să dezvăluie identitatea acestui personaj, relatează cotidianul The New York Times și postul de televiziune CNN.

Ar fi vorba despre un spion recrutat în urmă cu mai multe decenii din rândul oficialilor ruși, care ar fi avut acces la președintele rus Vladimir Putin. Presa americană precizează că acesta ar fi una dintre cele mai valoroase pârghii ale americanilor în rândul administrației de la Moscova.

În prezent, spionul ar locui la Washington, beneficiind de protecția autorităților americane.

Principalul motiv pentru decizia extragerii l-a reprezentat șeful de la Casa Albă, Donald Trump. Au existat îngrijorări că președintele american l-ar fi putut deconspira din eroare pe fostul oficial rus.

Cum s-a ajuns la această decizie

Hotărârea de a-l extrage urgent pe spion din Rusia a venit în 2017, ca urmare a unei discuții avute de în Biroul de Oval de către Donald Trump cu ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, în cadrul căreia liderul american a dezvăluit diplomatului mai multe secrete de stat.

Informațiile clasificate, furnizate de către agenții Israelului, vizau baze ale ISIS din Siria.

Directorul CIA de atunci, Mike Pompeo, actual secretar de stat, le-a spus altor oficiali ai administraţiei că există prea multă informaţie scursă în ceea ce priveşte o sursă ascunsă a guvernului american la Kremlin.

CIA și Administrația Trump au denunţat materialul dat publicităţii de CNN drept „lipsit de acurateţe”. Stephanie Grisham, purtător de cuvânt al Casei Albe, a mai afirmat că materialul „are potenţialul de a pune vieţi în pericol”.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here