Renew, PPE și S&D, apel comun pentru bugetarea Parchetului condus de Kovesi: Se pierd 60 miliarde euro din TVA

La inițiativa lui Dacian Cioloș, președinte al grupului Renew Europe în Parlamentul European, a fost transmisă, joi, o scrisoare către președinta Comisiei Europene, în care se cere bugetarea adecvată a Parchetului European, condus de Laura Codruța Kovesi, se arată într-un comunicat al Alianței USR PLUS.

Potrivit sursei citate, documentul este semnat și de liderii grupurilor S&D si PPE din Parlamentul European.

Comunicatul integral:

„Suntem foarte îngrijorați după ce am aflat de la procurorul-șef european că bugetul actual al Parchetului este insuficient. Parlamentul European a susținut, cu fermitate, de la bun început, nevoia înființării unui Parchet European deoarece nu putem permite sub nicio formă utilizarea greșită sau furtul din fondurile europene. Comisia Europeană a stabilit ca Parchetul European să-și înceapă operațiunile în noiembrie 2020, dar suntem îngrijorați că acest obiectiv nu va fi atins în cazul în care Comisia nu reușește să rezolve actuala lipsă de finanțare cu care această nouă instituție se confruntă”, spune Dacian Cioloș.

Parchetul European (EPPO) a fost înființat pentru a îmbunătăți protecția intereselor financiare ale UE și pentru a lupta împotriva infracțiunilor de corupție la nivelul administrației publice. Această instituție are competența de a investiga și de a începe urmărirea penală privind încălcările bugetului UE, precum frauda, ​​corupția sau frauda transfrontalieră în domeniul TVA.

Având în vedere că se pierd până la 60 de miliarde de euro în fiecare an prin fraudarea transfrontalieră în domeniul TVA și doar în 2017 a fost probată o fraudă de peste 390,7 milioane de euro din bani europeni, este esențial să existe un EPPO pe deplin funcțional cât mai curând posibil. Este clar că Parchetul European poate funcționa corect numai dacă are fondurile necesare.

Volumul de muncă al Parchetului în primul an de operațiuni va fi mult mai mare decât cel preconizat, prin urmare, resursele sale trebuie majorate substanțial pentru a permite acest lucru.

„Comisia Europeană trebuie să se asigure că EPPO va avea resursele de care are nevoie și, prin urmare, Renew Europe a solicitat, împreună cu Grupul PPE și S&D, să acționeze în consecință. Este esențial ca EPPO să poată începe operațiunile rapid, cu suficienți procurori europeni delegați și restul de personal auxiliar pentru a se asigura că poate să funcționeze la standarde ridicate în cel mai scurt timp.
Nu ne putem permite un start greșit sau să nu acordăm EPPO importanța pe care o merită. Faptul că va trebui să avem un nou Cadru Financiar Multianual în vigoare nu face decât să adauge sentimentului nostru de urgență. Cu toții ar trebui să simțim responsabilitatea de a face tot posibilul pentru a ne asigura că finanțarea UE este cheltuită în mod corespunzător. EPPO are un rol vital în această privință și, prin urmare, trebuie să fie complet echipat pentru a îndeplini această sarcină”, mai spune Dacian Cioloș.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here