Reportaj de la Isaccea. Ucrainenii care fug de război sunt bineveniți în România vecină

Refugiati din Ucraina la Isaccea, februraie 27, de Vlad Iavita

Peste 1.000 de ucraineni care fugeau de invazia rusă din țara lor au trecut sâmbătă Dunărea, în sud-estul României, unde au fost întâmpinați de voluntari care le-au oferit cazare și mâncare.

Oficialii de la frontieră

Oficialii de frontieră au declarat, pentru Universul.net, că 1.700 de persoane au intrat în România din Ucraina în acea zi, pe la Isaccea, dintre care 1.100 erau cetăţeni ucraineni.

Refugiati din Ucraina la Isaccea, februraie 27, de Vlad Iavita
Refugiati din Ucraina la Isaccea, februraie 27, de Vlad Iavita

România împarte 615 kilometri de frontieră cu Ucraina. Granița de nord și de est a României este frontiera externă a NATO și a Uniunii Europene și este importantă din punct de vedere strategic.

Isaccea, care se află pe fluviul Dunărea, este singurul punct de trecere în România și Uniunea Europeană, pentru locuitorii din sudul Ucrainei.

Steaguri UE, Romania, Ucraina la Isaccea, la punctul de trecere pe Dunare. Februari 27. de Vlad Iavita., uc
Steaguri UE, Romania, Ucraina la Isaccea, la punctul de trecere pe Dunare. Februarie 27. de Vlad Iavita., uc

Paza de coastă locală, prin vocea lui Andrei Ene, a declarat, pentru Universul.net, că aproximativ 25 de ucraineni au cerut azil doar la Isaccea.

Invazie

Autoritățile române spun că de la începutul invaziei, așadar de joi până luni dimineață, peste 70.000 de refugiați au sosit în România.

Au fost întâmpinați cu donații copleșitoare de alimente, produse de igienă. Unii români și-au deschis casele și hotelurile pentru ucraineni.

Voluntari romani au donat alimente, apa, suc si produse de igiena, refugiati din ucraina. Isaccea, de Vlad Iavita
Voluntari romani au donat alimente, apa, suc si produse de igiena, refugiati din ucraina. Isaccea, februarie 26, Vlad Iavita

Grupuri precum „Uniți pentru Ucraina” s-au organizat folosind rețelele sociale, unde ucrainenii pot cere sfaturi și ajutor. Românii oferă de toate, de la cazare la hotel și hrană pentru animale de companie.

Ajutorul

Cetăţenii moldoveni care locuiesc în România au folosit grupul pentru a coordona acordarea de ajutor. Precum ucrainenii, ei vorbesc rusă și au acționat ca traducători, punând refugiații în legătură cu voluntarii și autoritățile.

Sâmbătă, parcarea din afara zonei de control al pașapoartelor era plină de oameni care ajutau cu donații, transport sau cazare.

Asociațiile religioase și membrii cluburilor de pescuit din orașele și localitățile din apropiere au oferit ajutor. Alții pur și simplu și-au lăsat donațiile și au plecat.

Un cuplu, Alexandra și Florin, au condus patru ore sâmbătă dimineața din capitala București. Ei au venit cu saci cu mâncare pentru oamenii care fugiseră de luptele duse în regiunea Odesa.

Bac

Ei au spus că au acționat într-un spirit de solidaritate, s-au arătat sceptici că autoritățile ar putea gestiona afluxul de refugiați și au mai spus că vor găzdui o familie ucraineană la București.

La ora 17, un feribot care funcționează la capacitate maximă a andocat la Isaccea. Pasagerii erau în mare parte femei și copii care călătoriseră pe jos.

Război

Ucraina a interzis părăsirea țării în cazul bărbaților cu vârste cuprinse între 18 și 60 de ani, deoarece ar putea fi chemați să lupte în război.

Mulți au așteptat la Orlivka, pe partea ucraineană a graniței. Pentru persoanele care călătoresc cu mașina, așteptarea este mai lungă și cozile s-au întins de kilometri în ultimele zile.

Din cauza circumstanțelor extraordinare, autoritățile locale au modificat orarul feribotului, iar serviciul a fost extins și pe timpul nopții.

Refugiati din Ucraina la intrarea in Romania. Isaccea, Februarie 27, de Vlad Iavita
Refugiati din Ucraina la intrarea in Romania. Isaccea, Februarie 27, de Vlad Iavita

Primarul din Isaccea, Anastase Morar, si vicepresedintele CJ Tulcea, Nicolae Topoleanu, au fost acolo în momentul în care refugiații au sosit, sâmbătă.

Zona de tranzit

Dl Morar a spus că județul Tulcea este o „zonă de tranzit” pentru ucraineni, deoarece majoritatea își continuă călătoria în alte țări sau în alte părți ale României.

Județul Tulcea poate găzdui aproximativ 1.200 de refugiați în locuri de cazare private și publice, precum case și o sală de școală.

Ministrul Apărării, Vasile Dîncu, a declarat, pe 22 februarie, că România ar putea găzdui o jumătate de milion de refugiați ucraineni, dar nu este clar unde vor rămâne aceștia. Mulți români de rând sau patroni de hoteluri s-au oferit să ajute, iar alții au donat produse alimentare și de igienă.

Revărsarea de sprijin este în contrast puternic cu răspunsul guvernului român din timpul crizei refugiaților din 2015.

A fost una dintre țările UE care a fost reticente în a accepta cotele recomandate de Comisia Europeană.

Războaiele pierdute deja de Putin în Ucraina

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here