Republica Moldova cere Uniunii Europene sancţionarea oligarhilor moldoveni care ajută Moscova

Republica Moldova i-a cerut luni Uniunii Europene să impună sancţiuni contra oligarhilor moldoveni acuzaţi că ajută Moscova să destabilizeze ţara, după alegaţiile potrivit cărora Rusia complotează pentru a răsturna guvernul pro-occidental de la Chişinău, relatează AFP, citată de Agerpres.

”Nu este prima dată când Moldova se confruntă cu astfel de situaţii, începând de anul trecut”, a subliniat luni ministrul de Externe moldovean Nicu Popescu (foto), în timpul unei reuniuni la Bruxelles cu omologii săi din Uniunea Europeană.

El le-a cerut acestora să îi plaseze pe ”oligarhii şi politicienii corupţi care, împreună cu Rusia, încearcă să destabilizeze Moldova” pe o listă neagră cu persoanele cu interdicţie de intrare în UE şi ale căror active bancare sunt îngheţate de Cei 27.

”Trebuie să înscriem aceşti oligarhi, care sunt mandatari ai Rusiei, pe lista sancţiunilor UE şi trebuie să aducem un sprijin sporit Ucrainei în materie de securitate prin Instrumentul European pentru Pace”, a răspuns ministrul de externe eston Urmas Reinsalu.

Republica Moldova depinde de gazul achiziţionat din Rusia pentru producţia sa de energie şi se confruntă cu multiple crize agravate de războiul lansat de Rusia împotriva Ucrainei în urmă cu aproape un an.

Săptămâna trecută, Chişinăul a acuzat Rusia că pune la cale o lovitură de stat în Republica Moldova.

SUA şi Regatul Unit au sancţionat anul trecut doi oligarhi moldoveni, Ilan Şor şi Vlad Plahotniuc, care în 2019 au părăsit ţara, unde trebuie să răspundă acuzaţiilor de corupţie.

În 2022, Republica Moldova şi Ucraina au obţinut statutul de candidat la aderarea la UE, însă procesul ar urma să dureze mai mulţi ani.

Deschide.md: Șase dintre fanii sârbi opriți pe aeroportul din Chișinău fac parte dintr-o grupare extremistă pro-rusă. Liderul are cazier

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here