Direcţia pentru regiunea Plovdiv din Ministerul de interne bulgar a anunţat că CEO-ul unei companii miniere, Lucky Invest, şi un alt responsabil al acesteia au fost arestaţi pentru 24 de ore sub suspiciunea că se fac vinovaţi de poluarea cu cianuri pe râurile Iugovska şi Cepelarska din sudul Bulgariei.

Poluarea este de 20 de ori mai mare decât limita de siguranţă, a declarat sâmbătă Ţvetelina Kuneva, şefa Direcţiei pentru bazinul de est al Mării Egee (EABRD), citată de agenția bulgară BTA, transmite Agerpres.

Zona poluată a fost inspectată sâmbătă de ministrul bulgar al mediului şi apelor, Emil Dimitrov (foto), guvernatoarea regiunii Plovdiv, Dani Kanazireva, şi alţi oficiali.

Poluarea a fost detectată vineri, după o verificare neanunţată din partea EABRD şi a Inspectoratului regional pentru mediu şi apă.

Dani Kanazireva a afirmat că Lucky Invest a deversat în mod deliberat în râu ape reziduale, „ceea ce este inacceptabil şi încalcă legea”, dar nu există riscuri pentru apa potabilă din regiune.

La rândul ei, directoarea Companiei de sisteme de irigaţii Snejina Dineva a spus că apa din râurile poluate nu este folosită în mod curent pentru irigaţii, aşa încât nu există riscul poluării terenurilor agricole.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here