Rețea de tip ”botnet” controlată de GRU, depistată de FBI

Sursa: Pixabay

Oficialii americani au preluat controlul unei vaste rețele „botnet” de mii de computere infectate care pot fi folosite pentru atacuri cibernetice, controlată de GRU, relatează CNN. Aceiași oficiali au mai spus că rușii au folosit „infrastructură similară” împotriva țintelor ucrainene.

Rețeaua botnet a fost controlată de o unitate din cadrul agenției de informații militare ruse GRU, cunoscută și pentru alte atacuri cibernetice perturbatoare, cum ar fi cele din 2015 și 2016 când 225.000 de ucraineni au rămas fără electricitate, a declarat directorul FBI, Christopher Wray.

Rețelele botnet au o gamă de utilizări potențiale, de la distrugerea site-urilor offline până la atacuri masive care fac computerele inoperabile. Nu este clar încă ce atacuri specifice ar fi putut fi dejucate, dar Wray a spus că mii de întreprinderi mici din întreaga lume au fost infectate cu malware-ul GRU.

Oficialii americani au fost în alertă maximă pentru potențiale atacuri cibernetice rusești, în special după avertismentul recent al președintelui Joe Biden adresat directorilor de afaceri că „capacitatea cibernetică a Rusiei este destul de importantă și urmează”.

„Guvernul rus a folosit recent o infrastructură similară pentru a ataca ținte ucrainene”, a spus Garland. „Din fericire, am reușit să distrugem această rețea înainte de a putea fi folosită. Datorită colaborării noastre strânse cu partenerii internaționali, am putut detecta infectarea a mii de dispozitive hardware de rețea”, a spus ministrul american al Justiției Merrick Garland.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here