Rețeta de succes a fraților Micula: au plătit datorii la stat de 100 milioane euro cu cei 200 milioane euro câștigați în instanță tot de la stat

Uneori, este instructiv să lecturezi reclamele. De exemplu, ieri, într-o publicație electronică bine citită am văzut un articol marcat, deontologic, cu semnul „P”, ceea ce înseamnă că este vorba despre un articol publicitar,” a scris Constantin Rudnițchi pentru RFI.

“Titlul mi-a atras atenția. Se spunea că European Food pășește în noul an fără datorii la bugetele de stat. În articol se afirma că anul trecut grupul de companii a plătit la bugetele centrale și locale, impozite și taxe în valoare de aproximativ 110 milioane de euro.

Este o știre, chiar dacă inclusă într-un material publicitar, care atrage atenția din două puncte de vedere. În primul rând, compania European Food, deținută de frații Micula, era de ani de zile unul dintre marii datornici la bugetul de stat.

În anul 2016, atunci când apar informații publice despre companiile cu datorii la stat, sub forma listelor binecunoscute, firmele fraților Micula aveau datorii la bugete de aproximativ 400 milioane lei.

În anul 2019, atunci când listele cu marii datornici sunt actualizate, compania European Food figurează cu datorii de 427 milioane lei. Anul trecut, din motive ușor de înțeles, pandemie și un program de criză care a oferit posibilitatea companiilor să își amâne plățile la buget, lista datornicilor nu a fost relevantă.

Informația esențială este că în anul 2019 companiile deținute de Ioan și Viorel Micula aveau datorii istorice către statul român de aproximativ 100 milioane euro.

Este de remarcat faptul că în timp ce frații Micula luptau din greu cu statul român la tribunalul internațional de pe lângă Banca Mondială, într-un proces care a durat câțiva ani, pe care l-au câștigat încasând aproximativ 200 milioane euro, nimeni în țară, nici fiscul de la nivel central, nici cel de la nivel regional, nu a putut să „convingă” grupul de firme să își plătească datoriile.

În cele din urmă, lucrurile s-au rezolvat. Frații Micula au încasat de la statul român 200 milioane euro și au plătit o parte din acești bani, 110 milioane euro, către bugetele de stat în contul datoriilor acumulate în anii anteriori, dacă informația inclusă în articolul publicitar este corectă.

Tema fundamentală este totuși legată de modul în care unele companii reușesc să acumuleze datorii foarte mari la bugete fără a fi deranjate de fisc.

Dacă în mod normal fiscul ia măsuri încă de la primele semne de apariție a datoriilor, în unele cazuri s-au acumulat datorii istorice. În ceea ce privește companiile de stat, explicația tolerării creșterii datoriilor a fost legată de rațiuni sociale. Timp de mulți ani, firmele de stat au fost iertate de la achitarea obligațiilor bugetare pentru a amâna disponibilizările de personal sau restructurările tehnologice.

În schimb, în ceea ce privește firmele private, problema datoriilor a fost abordată diferit. Unele companii au fost executate silit rapid, la apariția primelor datorii către buget, altele au fost iertate până când datoriile s-au acumulat. Pe ce criterii tratamentul a fost diferit, nimeni nu știe.

În al doilea rând, mesajul publicitar al companiei European Food conține o idee discutată și anul trecut. În esență, se spune, cu alte cuvinte, „iată, am plătit taxele și impozitele către stat, chiar dacă legislația ar fi permis o amânare a achitării obligațiilor de plată către bugete”.

Este adevărat, anul trecut, guvernul a oferit o serie de facilități la plata obligațiilor către buget în ideea de a ajuta companiile să depășească situația dificilă adusă de criză. Multe companii au utilizat facilitățile legale. În același timp, teama specialiștilor este ca unele companii să fi amânat plata impozitelor, taxelor sau ratelor bancare doar pentru că „se poate”, nu pentru că era neapărat necesar.

În acest context, se nasc semne de întrebare legate de ce sa va întâmpla în momentul în care facilitățile vor fi ridicate? Câte companii vor reuși să își plătească datoriile vechi sau dobânzile amânate? Cât de mari vor fi datoriile către bănci sau bugetul de stat? Este greu de spus. Important este, însă, ca fiscul să aplice un tratament egal tuturor firmelor și celor de stat, și celor cu capital privat.”

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here