Reuniune e urgență a Consiliului de Securitate al ONU pe tema violențelor dintre Israel și palestinieni

Sursa: Pixabay

Consiliul de Securitate al ONU va organiza, miercuri, o nouă reuniune de urgenţă, a doua în ultimele trei zile, consacrată violenţelor dintre Israel şi palestinieni, informează AFP, preluată de Agerpres.

Noua sesiune cu uşile închise a fost solicitată de Tunisia, Norvegia şi China.

Prima reuniune, organizată luni la solicitarea Tunisiei, s-a încheiat fără o declaraţie comună a Consiliului de Securitate din cauza reticenţei Statelor Unite de a adopta „în această etapă” un proiect de text propus de Norvegia.

Acest proiect de declaraţie, obţinut de AFP, fără a condamna violenţele, solicita „Israelului să oprească activităţile de colonizare, demolările şi expulzările” palestinienilor,”inclusiv în Ierusalimul de Est”, sursă de tensiuni în ultimele săptămâni. Proiectul de declaraţie mai cerea celor două părţi „să se abţină de la adoptarea de măsuri unilaterale care să exacerbeze tensiunile şi să submineze viabilitatea soluţiei celor două state”, solicita reţinere, precum şi evitarea oricăror provocări, cu respectarea „statu-quo-ului istoric al locurilor sfinte”.

Întrebat, marţi, dacă SUA se mai opun unei declaraţii a Consiliului de Securitate, purtătorul de cuvânt al diplomaţiei americane, Ned Price, a refuzat să răspundă direct.

„Vrem să vedem măsuri, indiferent dacă acestea provin de la guvernul israelian, Autoritatea Naţională Palestiniană sau Consiliul de Securitate al ONU, care să servească nu pentru a provoca sau a escalada, ci pentru a dezescalada”, a spus Ned Price.

Marţi, secretarul general al ONU, Antonio Guterres, care avusese deja o luarea de poziţie pe subiect duminică, a cerut ca escaladarea violenţelor dintre israelieni şi palestinieni „să încetează imediat”.

1 COMENTARIU

  1. Interesanta aceasta abordare a ceea ce se intimpla acum in Israel .Dincolo de recunosterea nostra, a tuturor , ce tine de evidenta obligatie a statului Israel de a se apara , fie si printr-o riposta militara (dealtfel face acest lucru de multa vreme ) daca ne raportam la jocul politic din zona si jocul politic international observam doua lucruri . Toate democratiile lumii si nu numai au condamnat atacul Hamas . Urmeza probabil ca ONU sa fie convocat si sa prezinta o reactie comuna la cele intimplate . Marile Puteri -girante – vor cere inevitabil o descaladare a razboiului .Privind insa atent nu putem decit sa observam cum rachetele trimise catre Israel nu au avut tinte precise ci mai degraba s-a urmarit reactia sitemului de aparare . Citeva rachete raslete au trecu de scut si au facut niscaiva pagube materiale absolut nesemnificative iar decesele in urma atacului nu au avut amploarea altor atacuri anterioare (alte forme de atac ).Concomitent s-a indus o stare de alerta in rindul populatiei ce va disparea si ea imediat ce oamenii vor constientiza ce s-a intimplat de fapt .Daca lucrurile nu vor fi duse mai departe si nu vor fi duse – si atacul ramane singular si singular ramane -atunci vom descoperi cu surpriza adevarul .Daca lucrurile escaladeza si interventia capata forme de atac total si de implicare a unor trupe terestre atunci altfel vom vedea lucrurile .Nu cred insa ca se va intimpla asta .Vom vedea si declaratiile urmatoare ale presedintelui Biden si ale altor decidenti politici de forta .Oricum cineva va iesi pagubit politic din asta . Am o idee personala dar nu va pot spune . Poate deduceti din text .

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here