Reuters: Războiul din Ucraina ar putea stimula crearea unui nou bloc comercial condus de China

Poziția Chinei cu privire la războiul Rusiei în Ucraina în următoarele luni va remodela fluxurile globale de bani și comerț, ceea ce poate duce la apariția de noi sfere economice, spun investitorii citați de Reuters într-o analiză publicată joi.

Luna trecută, cu puțin timp înainte ca președintele rus Vladimir Putin să invadeze Ucraina, el și președintele chinez Xi Jinping au declarat la Beijing un parteneriat „fără limite”, cu promisiunea de a colabora mai mult împotriva Occidentului.

Deciziile luate de China, cel mai mare exportator din lume, au potențialul de a conduce fluxuri considerabile de bani și mărfuri în afara unui sistem dominat de dolari – ceva ce Beijingul a căutat să facă timp de un deceniu.
Cu toate acestea, China păstrează un control strâns asupra yuanului, iar adoptarea acestuia ca monedă de rezervă rămâne modestă.
Comerțul chino-rus a crescut cu 35% în 2021, până la 146,9 miliarde de dolari, arată datele vamale chineze, o tendință care ar putea fi influențată de noile sancțiuni care au îndepărtat Rusia de piețele occidentale.
Puțin peste un sfert din exporturile chineze către Rusia au fost decontate în yuani în prima jumătate a anului 2021, în creștere de la doar 2% în 2013, deoarece ambele țări încearcă să reducă dependența de dolar.
Comerțul Chinei a însumat luna trecută 137 de miliarde de dolari cu Uniunea Europeană și 123,3 miliarde de dolari cu Statele Unite, dar doar 26,4 miliarde de dolari cu Rusia.
În locul fostului sistem global de schimburi comerciale vedem o reconfigurare în care exporturile de mărfuri și energie ale Rusiei găsesc piețe în China și India, în timp ce minereul și gazele australiene ajung în Europa.
Băncile ruso-chineze pot trata între ele în afara rețelei SWIFT
O schimbare a fluxurilor comerciale s-a produs de la anexarea Crimeei de către Rusia în 2014, a declarat Tom James, directorul executiv al TradeFlow Capital Management din Singapore, un fond de finanțare a comerțului.
Rusia a început deja să tranzacționeze în renminbi cu China”, a spus el, adăugând că băncile pot trata între ele în afara rețelei SWIFT – unde Moscova este acum blocată – și Beijingul ar putea beneficia foarte mult, deși nu fără riscuri.

Puțin peste un sfert din exporturile chineze către Rusia au fost decontate în yuani în prima jumătate a anului 2021, în creștere de la doar 2% în 2013, deoarece ambele țări încearcă să reducă dependența de dolar.

China ar vrea să cumpere din Rusia, dar îi e teamă de reacția Occidentului

Piețele financiare s-au agitat din cauza îngrijorărilor că un bloc Rusia-China s-ar putea confrunta cu represalii americane, acțiunile chineze având cele mai proaste performanțe de când a început invazia Ucrainei pe 24 februarie.

Președintele american Joe Biden îl va amenința vineri pe omologul său chinez, Xi Jinping, cu represalii în cazul în care China ar „sprijini agresiunea rusă” împotriva Ucrainei, inclusiv prin trimiterea de ajutor militar la Moscova, a declarat joi ministrul de Externe al SUA Antony Blinken, citat de AFP.

Indicele Shanghai Composite din China și Hang Seng din Hong Kong au pierdut fiecare aproximativ 6% de la începutul războiului. Aceasta se compară cu un câștig de aproximativ 1% pentru acțiunile globale și 1,6% pentru S&P 500.

Moneda Chinei, stabilă până acum, a început să prezinte, de asemenea, semne de vulnerabilitate și volatilitate, iar marți a atins un minim în ultimele trei luni.
Presiunea este foarte mare în acest moment”, a declarat pentru Reuters un consilier al guvernului chinez, sub rezerva anonimatului.
Este pragmatic să cumperi petrol și gaze din Rusia, dar toată lumea te urmărește”, a spus el. „Nu vrem să supărăm Rusia, dar în același timp este dificil să nu fim de partea majorității țărilor”, spune el.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here