Rezultate alegeri prezidențiale 2019: Iohannis – 66%, Dăncilă – 34%. Au fost centralizate 98% din voturile din țară și din diaspora

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Klaus Iohannis a obținut 66% din voturi, iar Viorica Dăncilă a luat 34%, potrivit datelor centralizate din 98% din voturile din țară și din diaspora.

Rezultate oficiale parţiale ale alegerilorprezidenţiale de duminică indică faptul că în ţară, Klaus Iohannis a obţinut 63.16% din voturi şi Viorica Dăncilă – 36,89 %. În diaspora, Klaus Iohannis are un scor de 92,19%, iar Viorica Dăncilă 7,81%.

Datele Autorității Naționale Permanente au fost comunicate după numărarea voturilor din toate cele 18.748 de secții organizate în România. Numărul total al voturilor valabil exprimate este de 8,913,847.

Conform datelor de pe site-ul BEC, după numărarea a 99,91 % din cele 9.086.698 de voturi exprimate la nivel naţional, actualul preşedinte a fost creditat cu 63,16 % din voturi, iar contracandidata sa, cu 36,84%.În cazul voturilor din diaspora, după centralizarea a 74.54% din cele 944.077 de voturi exprimate, Klaus Iohannis înregistrează un scor de 92,19 %.Pentru Viorica Dăncilă au votat 7,81% dintre românii din diaspora.

În România, prezenţa la vot a fost de 49,87 %, peste 9 milioane de români exercitându-şi dreptul de vot.

Astfel, Iohannis a luat 6,46 milioane de voturi din aproximativ 9,8 milioane.

Votul în străinătate în al doilea tur al alegerilor prezidenţiale s-a încheiat luni dimineaţă, în total, votând 944.077 de alegători, o participare record a diasporei la un scrutin.

Iohannis: „Mă voi implica pentru a crea o nouă majoritate compusă din partidele democratice”

Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat, duminică seara, că se va implica în crearea unei noi majorităţi parlamentare.

„Acum, după această victorie, sunt multe lucruri de făcut, sunt multe lucruri de reparat. Mă voi implica pentru a crea o nouă majoritate, o majoritate compusă din partidele democratice care vor duce România spre modernizare, spre europenizare, spre România normală. Şi vă promit încă un lucru: voi fi un preşedinte total implicat pentru România. Este o înfrângere semnificativă pentru PSD, dar trebuie să fim realişti. Am câştigat o luptă importantă, dar războiul încă nu a fost câştigat. Este nevoie să mergem la vot şi la locale, şi la parlamentare. Abia atunci când PSD e trimis în Opoziţie vom putea face ce ne-au cerut azi românii. Abia atunci vom putea să facem România normală, România aşa cum ne-o dorim noi, cu toţii. În România normală vor fi şi trebuie să fie alegătorii liberali, vor trebui să fie alegătorii USR-PLUS, PMP, UDMR şi da, trebuie să fie şi alegătorii PSD. Eu nu am un război cu alegătorii PSD, eu am un război cu PSD care încearcă să se cramponeze de putere în judeţe, în comunităţi şi de aceea vă invit, dragi români, să rămâneţi conectaţi, mergeţi în continuare la vot în număr mare. Este extrem de important”, a afirmat Iohannis, după anunţarea rezultatelor exit-poll-urilor.

Declarații la anunțarea rezultatelor exit-poll

🔴 LIVE Declarații la anunțarea rezultatelor exit-poll

Publicată de Klaus Iohannis pe Duminică, 24 noiembrie 2019

Dăncilă: Nu îmi dau demisia din partid. PSD a recâștigat încrederea românilor

Între timp, prima declarație de presă a Vioricăi Dăncilă a fost foarte scurtă. Ea le-a mulțumit celor care au votat și a susținut că PSD a recâştigat încrederea românilor, deși rezultatele au arătat exact invers, o înfrângere fără precedent a PSD-ului la alegeri.

Vom sta până vom prelua toate procesele verbale din teritoriu, vom face numărătoare paralelă pentru că atunci vom ştii cu adevărat rezultatul voturilor de astăzi”, a mai afirmat preşedintele PSD.

Ulterior, într-o intervenție de la Antena 3, Viorica Dăncilă a anunțat că nu își va da demisia din partid.

Nu-mi dau demisia, dacă colegii vor consideră că trebuie să fac acest pas, atunci trebuie să facem un congres. Trebuie să fim foarte înțelepți”, a subliniat Dăncilă.

Sunt o persoană puternică, când partidul are nevoie de mine nu ai voie să faci un pas în spate. Nu avem nevoie de o perioadă conflictuală, să ne batem unii cu alții. Să ne concentrăm atenția asupra partidului de la putere, să facem o opoziție activă”, a declarat Dăncilă la Antena 3

Mai departe, Social-democrații vor analiza rezultatul alegerilor prezidențiale, dar și nemulțumirile din partid în cadrul unei ședințe a Comitetului Executiv al PSD, care a fost convocat de Viorica Dăncilă pentru marți, la ora 18:30.

6 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here