Ediție specială Universul TV cu jurnaliștii Dan Turturică și Laurențiu Mihu. „Vineri, mulți din PSD credeau că Dăncilă are șanse să câștige”

Potrivit primelor rezultate ale exit-poll-ului IRES, Klaus Iohannis a câștigat al doilea mandat de președinte al României, cu 66,50% din voturile exprimate. Candidata PSD la alegerile prezidențiale, Viorica Dăncilă, a obținut doar 33,50% din voturile românilor.

Jurnaliștii Dan Turturică, redactor-șef Universul.net, și Laurențiu Mihu analizează la cald deznodământul cursei prezidențiale, la închiderea urnelor.

LIVE TEXT, principalele declarații:

 • Ambele case de sondare a opiniei publice dau în exit-poll-uri, pe rezultatele din țară deocamdată, o victorie categorică a lui Klaus Iohannis.
 • Cel mai important lucru din turul 2 este participarea masivă la vot a diasporei. Avem în sfârșit acum proiecția anomaliei care s-a petrecut în România în ultimii ani de zile: să ai milioane de cetățeni plecați din țară și să înregistrezi doar cifre minore la vot, de câteva zeci de mii care au votat. Abia acum avem potențialul real al diasporei.
 • Urmează două etape foarte importante: localele și parlamentare, strâns legate între ele, interdependente.
 • Este al doilea cel mai bun scor într-o cursă prezidențială după 1990. Iohannis are toate motivele să le mulțumească românilor pentru acest vot de încredere formidabil.
 • Din PSD, toți adversarii Vioricăi Dăncilă se vor bucura de acest scor distrugător, foarte slab pentru PSD. De obicei, PSD scotea în turul 4-5 milioane de voturi. De la 5 milioane la 3 milioane, PSD este foarte departe de perioada de glorie. Această cifră sigur va genera multe turbulențe în PSD. Foarte mulți oameni care vânează funcția lui Dăncilă se vor folosi de acest cifre ca să forțeze preluarea puterii în partid.
 • Să vedem cine se va afișa cu Viorica Dăncilă la declarații, dacă va mai fi cineva lângă ea.
 • Trebuie să spunem un lucru pe care nu l-au spus mulți: vineri domnea o efervescență extraordinară la PSD și un optimism nerealist. Erau suficienți care discutau despre posibilitatea că Dăncilă va câștiga. Mulți s-au bazat pe ieșirile ei publice din ultima săptămână, credeau că aceste ieșiri au mobilizat electoratul PSD și că i-au demobilizat suficient de mult pe votanții lui Iohannis, care, credeau ei, dezamăgiți de faptul că Iohannis nu dădea curs invitațiilor repetate la duel, nu vor mai ieși la vot.
 • Într-un fel e de înțeles. Ai un candidat în ring și trebuie să-i insufli energie, nu poți să-i spui că va fi zdrobit. Acest heirup al PSD a contat pentru că un scor bun avea un scop precis, acela de a o păstra pe Dăncilă în fruntea partidului. Un scor de 40% ar fi fost un scor credibil pentru PSD în perspectiva alegerilor locale. Mă refer la calculele acelor pesediști lucizi.
 • Foarte mulți primari PSD sunt îngrijorați de acest Guvern PNL, de faptul că s-ar putea să nu mai primească banii promiși de Dragnea prin PNDL. Mulți dintre ei ar putea trece în cealaltă tabără, nu neapărat prin adeziune la partid, ci printr-un non-combat la locale.
 • Dacă se produce acum o degringoladă în partid, de corabie care se scufundă, este posibil ca, la anul, PSD să obțină un scor dezastruos la locale și, inevitabil, și la parlamentare.
 • Sunt câțiva lideri PSD care și-au manifestat vocal opoziția față de Dăncilă și au boicotat-o pe față în turul 1. Vorbim de Oprișan, vorbim de Dumitru Buzatu. Însă pe niciunul nu îl văd atât de capabil să creeze o emulație a baronilor PSD care să reprezinte o alternativă la Dăncilă. Mai degrabă vom asista la o fărâmițare în tot felul de baronate dispuse să se lupte între ele decât să-și dea mâna și să treacă peste orgolii. Asta este creația lui Dragnea: un haos de baroni dispuși să-și extermine unii altora pârghiile în partid.
 • Vorbim, de asemenea, printre altele, și de o deteriorare a relației PSD cu alegătorii săi.
 • Problema PSD este că nu mai are un mesaj credibil pentru bazinul său electoral.
 • PSD trebuie acum să rezolve două probleme: 1) să se unească, să devină un partid coerent; 2) să recâștige încrederea electoratului.
 • Și Iohannis are o obligație extrem de mare: când ești ales cu aproape 70%, trebuie să știi să livrezi și să fii atent ce livrezi. Nu este singur pe această scenă politică și în clipa în care va vrea să renască lupta anticorupție, sunt sigur că vor fi în PNL oameni care nu vor dori acest lucru. Asta va fi o probă de foc.
 • Să ne uităm puțin la traiectoria lui Dragnea. Mulți au văzut ascensiunea în PSD ca pe o chestiune fulgerătoare. Ca Liviu Dragnea să aibă sorți de izbândă și să încalece partidul așa cum a făcut-o, atât de puternic, a fost nevoie de ani buni în care el a ocupat poziția de secund al președinților de partid. Timp în care el, Dragnea, se ocupa de strunirea baronilor locali, să-i împace când erau nemulțumiți. Dragnea a învățat ani de zile limbajul baronilor PSD cu care negocia, studiindu-i fiecăruia punctele slabe.
 • Dragnea nu a permis niciunui alt lider să crească la umbra lui. Asta va fi o problemă pentru ei. Înțeleg că Teodorovici visează șefia partidului, dar nu-l văd să aibă șanse.
 • Dacă PSD se fărâmițează acum, putem crede că Victor Ponta sau Mihai Tudose vor încerca să se întoarcă în partid. Au mai multe șanse cu un partid slab să îl cucerească.
 • Mai există un alt deznodământ: asistăm la o sparge a PSD în două sau trei partide.
 • Trendul dominant acum este spargerea PSD și nu coagularea lui în jurul unui lider puternic, carismatic, fiindcă nu are de unde să apară acum un asemenea lider, la cum arată acu contextul.
 • Mi se pare că și Gabriela Firea, ca variantă de lider, s-a resemnat deja cu Primăria, realizează că nu mai are nicio șansă și atunci se mulțumește să mulgă bugetul instituției.
 • O Firea candidată la alegerile locale va mobiliza fără precedent electoratul anti-PSD din București.
 • Firea, practic, ca potențial politic, merge acum pe urmele lui Dăncilă.
 • Spiritul care a animat epoca Dragnea-Dăncilă nu este străin de spiritul PSD din ultimii 30 de ani: foamea teribilă de imunitate, specula pe seama asistaților sociali, lipsa de înțelegere pentru nevoile esențiale ale unei clase de mijloc în creștere. Nu doar Dragnea le-a gândit, ci fiecare pesedist în parte de când Ion Iliescu le-a lăsat partidul moștenire.
 • Din Teodorovici ar putea ieși un monstru mult mai hidos decât a ieșit din Dragnea, să nu ne mire asta.
 • Războiul cu PSD a fost câștigat pentru o bucată de vreme, dar războiul cu susținătorii din umbră ai PSD va continua. Asta va fi lupta pe care va trebui să o poarte Iohannis. Este un război care trece dincolo de PSD. Este un război al fostei elite, care nu se împacă cu orientarea occidentală, nu se împacă cu statul de drept, nu acceptă să le fie luate la puricat averile faraonice și nu se împacă cu influența americană din România. Tot acest evantai de „foști” îndepărtați din funcții, plini de bani și care nu au renunțat niciodată la gândul că va veni ziua în care se vor întoarce la butoane.

7 COMENTARII

 1. Foarte bune observatii, intr-adevar, degringolada previzibila din psd nu va genera ceva bun, sunt mult prea lasi toti ca sa ia decizii clare, adica nu mai are nimeni stofa de lider de partid. Acolo este o varza baronarda, care nu stie langa cine sa se aseze, ca sa-si vada sacii in caruta de anul viitor. Ponta sta la cotitura, chiar a deschis usa spre psd, insa are ocazia sa fie selectiv. Nici pe la Ponta nu stau lucrurile chiar asa pe roze, dupa scindarea aparuta cu ocazia investirii guvernului Orban. Alegerile locale in doua tururi le-ar face zilele si mai negre, si-atunci exact asta trebuie sa faca PNL si guvernul imediat, pana nu apuca sa se coaguleze in vreun fel coerent.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here