Ridicarea restricțiilor a scos din hibernare un hibrid: răceala care pare să copieze infecțiozitatea și simptomele Covid

Sursa: Pixabay

BBC aduce în prim-plan o nouă problemă pusă de pandemia de Covid acum, când restricțiile de socializare sunt ridicae concomitent în numeroase țări.

<< Probabil ați auzit mult mai mulți oameni, decât de obicei, trăgându-și nasul dacă ați circulat recent cu transportul public.

Sau poate că cineva, la serviciu, începe un atac de tuse, apoi spune blând: „Nu este Covid, am fost testat!”

Sau, poate, ați fost bolnav și sunteți de acord cu cei care spun că ceea ce se întâmplă acum este „cea mai rea răceală făcută vreodată”.

Ei bine, obișnuiși-vă, pentru că a început sezonul rece, iar unii oameni suferă deja.

Unul dintre aceștia este Rebecca London, în vârstă de 24 de ani.

Lucrează în retail, în Bournemouth, și la un festival s-a ales cu ceea ce numește „cea mai gravă răceală făcută vreodată”.

O răceală normală pentru ea ar însemna „nasul curgând, strănut, un pic de durere în gât și senzația de dărâmare”. Dar nu a fost „nimic de genul acesta”, spune ea, pentru Radio 1 Newsbeat.

„Abia dormeam, mă trezeam noaptea tușind, cu nasul curgând și simțindu-mă foarte obosită”, adaugă ea.

Rebecca a făcut teste de flux lateral și a obținut rezultate negative, dar a fost bolnavă de mai bine de o săptămână și s-a întrebat „dacă se va termina vreodată”. Și nu este singura.

Presentational white space

Este posibil să nu fie Covid, dar este legat de ceea ce s-a întâmplat în ultimele 18 luni.

„Am văzut de fapt o creștere a numărului de cazuri de tuse, răceli și infecții virale”, spune dr. Philippa Kaye, medic de familie în Londra.

Potrivit acesteia, cifrele au fost la fel de mari ca acelea dintr-o iarnă normală și principalul motiv este reducerii restricțiilor anti-coronaviru.

„Ne-am amestecat într-un mod în care nu o mai făcuserăm în ultimele 18 luni”, arată dr. Philippa. „În timpul primelor lockdown-uri, am văzut că a scăzut numărul de alte infecții [non-covid]. Credem că acest lucru s-a datorat în primul rând restricțiilor privind întâlnirile”.

Presentational white space

Așadar, în timp ce regulile de blocare fuseseă concepute pentru a stăvili răspândirea Covid, ele au reușit să oprească și circulația altor virusuri.

Acum ieșim, ne întâlnim cu prietenii și urcăm din nou în transportul în comun, răceala răspândindu-se din nou.

„Majoritatea cazurilor sunt respiratorii, așa că spuneți că tu respiri acolo unde altul vorbește, tușește sau strănută”, spune dr. Philippa.

Ce e de făcut?

În primul rând, amintiți-vă de cele trei simptome principale ale coronavirusului. Dacă îl aveți pe unul dintre acestea, faceți un test PCR.

  • Tuse nouă și continuă – tuse mult mai mult de o oră sau cu trei sau mai multe episoade de tuse în 24 de ore
  • Febra – o temperatura de peste 37,8 C.
  • Alterarea mirosului sau a gustului

Dacă nu aveți aceste simptome, dar doriți totuși să vă verificați, puteți efectua un test de flux lateral gratuit.

Potrivit ZOE, cel mai mare studiu în curs de desfășurare din lume, privind dinamica virusului, arată că multe dintre simptomele Covid-19 apar acum la o răceală obișnuită, în special în cazul persoanelor care au primit două doze de vaccin, făcând dificilă diferențierea.

Simptomele includ:

  • Durere de gât
  • Curgerea nasului
  • Durere de cap
  • Strănut

„Un rezultat negativ dintr-un test de flux lateral nu este suficient de sigur pentru a certifica faptul că nu sunteți infectat, așa că dacă simptomele persistă, cel mai bine este să faceți un test PCR”, sună recomandarea ZOE.

Dar dacă este doar o răceală, doctorul Philippa spune că de cele mai multe ori aceasta poate fi tratată acasă.

Medicul recomandă „o mulțime de lichide și odihnă, analgezice simple fără prescripție medicală, pentru dureri de cap și alte dureri”. „Chiar și lucrurile simple, cum ar fi mierea într-o băutură fierbinte, pot ajuta la calmarea durerii în gât”.

Dr. Philippa adaugă: „Puteți primi o mulțime de sfaturi de la farmacistul local pentru tuse și răceli minore, dar dacă vă simțiți mai rău, dacă tușiți cu sânge, aveți dureri în piept, dacă aveți dificultăți de respirație sau dureri în piept, atunci trebuie să solicitați sfatul medicului”.

Gripa bobocilor

Nu vrea nimeni să îi priveze pe noii studenți de primele săptămâni interesante, însă gripa bobocilor este inevitabilă.

O știe și Noor Hashmi, în vârstă de 18 ani, care studiază la Universitatea din Edinburgh, și a suferit de cea mai gravă formă avută vreodată.

„În mod normal, puteam totuși să îmi văd de treabă, dar de data asta s-a lăsat cu oboseală musculară, pierderea vocii și dureri de cap, ceea ce înseamnă că nu am mai ieșit”.

De fapt, nu este vorba de gripă – este doar o altă versiune a răcelii obișnuite.

Adăugați la asta și faptul că sistemul imunitar al studenților va avea probabil o bătaie de cap cu faptul din cauza deselor ieșiri ale acestora, lucru care îi face vulnerabili și pe alții la această răceală. >>

După Covid, „pandemia” prețurilor mari la mâncare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here