După Covid, „pandemia” prețurilor mari la mâncare

Sursa: Pixabay

Perturbările cauzate de Covid-19 nu sunt singurul motiv pentru care umplerea stomacului a ajuns să coste mai multe, notează The Economist.

<< Pe 23 septembrie, ONU găzduiește un „summit al oamenilor” privind sistemele alimentare mondiale. Evenimentul, complet virtual, va încerca să abordeze o problemă foarte concretă: cum să facă lanțul de aprovizionare cu alimente mai echitabil, mai ecologic și mai sănătos. Activitatea delegaților a fost întreruptă, deoarece luni bune respectivul lanț a fost sub presiune. Un indice compilat de Organizația pentru Alimentație și Agricultură, o agenție a ONU, arată că prețurile la alimente au fost cu o treime mai mari în august decât cu un an înainte. Au crescut în 13 din ultimele 15 luni și sunt aproape de vârful lor din 2011. Țările sărace sunt deosebit de vulnerabile la importurile de alimente mai scumpe.

La prima vedere, principalii factori din spatele acestei creșteri sugerează că situația este tranzitorie. Unul dintre aceștia este consecința unui , petrecut în 2018, care a distrus jumătate din efectivul de 440 de milioane de porci din țară, cel mai mare din lume. De atunci China și-a reconstruit stocurile într-un ritm frenetic, a importat cantități mari de cereale pentru a-și hrăni noii porci și, astfel, a secat aprovizionarea globală cu porumb și soia.

O altă problemă a apărut dintr-o revenire puternică a comerțului global, într-un moment în care Covid-19 provoacă încă perturbări prin gâtuiri-cheie în lanțul de aprovizionare. Containerele sunt puține și multe avioane rămân la sol, ceea ce reduce circulația alimentelor proaspete. Între timp, prețul transportului la produsele de bază, cum ar fi grâul sau zahărul, a crescut de peste trei ori, într-un an.

Factorul final este vremea. Secetele din zone din Africa, Asia și America, cauzate de un fenomen climatic numit La Niña, au făcut ca estimările privind recolta să fie dezamăgitoare, la începutul anului, alimentând inflația. Dar mai multe condiții propice, din primăvară, înseamnă că sezonul de creștere a mers neperturbat înainte în multe regiuni-cheie.

Cu toate acestea, există motive pentru a lua în calcul faptul că acalmia este prematură. Rapoartele potrivit cărora gripa porcină se răspândește din nou în China alimentează temerile unei alte sacrificări. Refacerea stocurilor de porci din țară ar necesita tone de furaje pentru a îngrășa mai mulți porci mici, ceea ce ar putea, din nou, să tulbure piețele de cereale. Restanțele uriașe din transportul maritim înseamnă că sughițurile se vor disipa încet. Odată cu creșterea numărului de cazuri de Covid-19, alimentate de o variantă Delta extrem de infecțioasă, ar putea intra în vigoare mai multe restricții, întârziind și mai mult transporturile. Iar meteorologii consideră că există o probabilitate de 70-80% ca o altă La Niña să lovească iarna aceasta.

Cu toate acestea, cea mai lungă durere de cap poate fi încălzirea globală. Deja o creștere a temperaturilor medii schimbă tiparele de producție în unele dintre grânarele lumii și nu întotdeauna într-un mod benefic. Între timp, evenimente extreme mai frecvente în marile regiuni agricole, riscă să afecteze în mod neașteptat producția. Iar dorința de a scurta lanțurile de aprovizionare ar putea face piețele mai puțin eficiente, lucru care s-ar adăuga la costuri. Prețurile la alimente vor rămâne probabil un subiect fierbinte după ce Covid-19 ajunge sub control. >>

Analist Atlantic Council: Scenariul Crimeea ar putea fi repetat în Basarabia istorică (Bugeac)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here