România ar putea reveni la piața reglementată în energie de la 1 ianuarie 2023 – surse

Sursa: Pixabay

Liderii coaliției de guvernare ar fi căzut de acord ca România să revină la piața reglementată de energie electrică de la 1 ianuarie 2023. De asemenea, prețurile ar urma să fie fixe pentru cel puțin un an. Decizia finală ar urma să fie luată în ședința de luni, 24 octombrie, potrivit unor surse politice citate de Digi24.

Potrivit surselor citate, la discuție a fost înaintată propunerea de reglementare a prețului, cu care furnizorii și distribuitorii ar fi de acord. Și liberalii, care până acum s-au opus reglementării, ar fi dispuși să susțină această măsură pentru o perioadă limitată.

Președintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat, pentru Digi24.ro, că el susține revenirea la piața de energie reglementată.

„Eu am propus asta din martie, dar nu a fost acord în Coaliție”, a explicat vicepremierul.

Social democrații cer ca măsura să se aplice pentru o perioadă de un an, cu posibilitate de prelungire, în timp ce PNL și UDMR ar vrea să se aplice pentru șase luni inițial, cu posibilitatea de a fi prelungită în funcție de evenimente.

Prețurile reglementate propuse de PSD în Coaliție sunt:

  • Pentru populația casnică actualele plafoane: 0,68 lei/kwh (până în 100 de kwh), respectiv 0,8 lei/kwh (până în 255 de kwh). Pentru cei care depășesc plafonul de 255 de kwh un preț fix de 1 leu/kwh;
  • Pentru școli, spitale, industria farma, IMM-uri: 1 leu/kwh;
  • Pentru consumatorii industriali: preț fix de 1,3 lei/kwh;

„Decizia e luată, să o pună în practică Ministerul Energiei”, spun surse din PSD.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here