România, campioană la creștere economică în al doilea val al pandemiei

Cele mai multe economii est-europene au înregistrat creşteri economice peste aşteptări în ultimul trimestru al anului trecut, la fel şi alte state membre ale Uniunii Europene. Acest lucru arată că guvernele şi instituţiile anticriză au învăţat din greşelile de strategie făcute pentru a contra primul val al pandemiei, reuşind acum să ţină principalele industrii funcţionale, dar şi că evoluţiile PIB sunt dificil de anticipat în actuala criză, scrie Ziarul Financiar.

De asemenea, faptul că majoritatea economiilor au reuşit să crească dă speranţă că noua recesiune, aşteptată pentru anul acesta, nu va mai avea amploarea celei din prima jumătate a anului trecut.

Datele despre evoluţia economiilor europene în trimestrul IV, publicate de Eurostat, au fost acompaniate de veşti foarte bune din economia Germaniei, motorul de creştere al UE, dar şi de mesaje de atenţionare de la oficiali de top ai Băncii Centrale Europene.

Dacă în urmă primului val al pandemiei (trimestrele I şi II din 2020) Polonia s-a remarcat prin cea mai uşoară recesiune din UE, în trimestrul IV economia României a ieşit din rând cu cel mai puternic avans, sau, după o altă interpretare, cea mai lentă încetinire a recuperării.

PIB-ul României a crescut cu 5,3% în ritm trimestrial în perioada octombrie-decembrie 2020 şi cu 6,1% în trimestrul anterior. În schimb, economia poloneză, cea mai mare din Europa de Est, s-a contractat cu -0,7% în funcţie de aceleaşi coordonate, după un salt de aproape 8% în trimestrul III.

O altă economie mare est-europeană, Ungaria, a reuşit să urce cu 1,1% în perioada analizată. Bulgaria, cea mai săracă ţară din UE, a crescut cu 2,1%, iar Cehia, cea mai matură economie din regiune, a avansat cu 0,3%. Despre evoluţia României, analiştii de la Erste Group scriu că surpriza pozitivă se datorează restricţiilor mai slabe faţă de cele din alte state, notează Reuters.

Mai multe detalii, aici.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here