România, pe locul doi în UE la cazuri și decese de virus West Nile

România este pe locul doi în UE la numărul de cazuri de infectări cu virusul West Nile, dar și la numărul de decese din cauza acestuia. Informația se regăsește într-un raport al Centrului European pentru Prevenția și Controlul Bolilor.

De la începutul sezonului de transmitere al acestui virus, în iunie, la nivelul UE au fost înregistrate 317 cazuri, dintre care 194 în Grecia, 51 în România, 28 în Italia, Ungaria(18), Cipru (16), Austria (4), Bulgaria (4), Franța (1) și Slovacia (1)

West Nile virus in Europe in 2019 - human cases compared to previous seasons, updated 20 September

49 dintre cazuri au fost înregistrate între 13 și 19 septembrie, dintre care 18 în România.

La nivelul UE, au fost 32 de decese din cauza West Nile, cele mai multe în Grecia – 25, urmată de România cu 4.

Potrivit hărții atașate raportului ECDC, în România au fost înregistrate cazuri în județe Dolj, Olt, Teleorman, Argeș, Călărași, Constanța, Turlea, Buzău, Vrancea, Galați, Vaslui, Iași, Botoșani, Mureș, Ilfov și în municipiul București.

Potrivit Institutului Victor Babeș, virusul West Nile se transmite prin înțepătura de țânțar.

Manifestările infecției cu Virusul West Nile (VWN) sunt diverse, de la cele asemănătoare unei simple răceli până la semne de meningo-encefalită. Semne de alarmă care mpun prezentarea la medic sunt :

  • febra ridicată însoțită de durere de cap intensă
  • vărsături
  • stare generală alterată
  • sensibilitate crescută la lumină

Probabilitatea ca o persoană să se îmbolnăvească de la o singură înțepătură de țânțar este redusă. Riscul de îmbolnăvire severă și deces este cel mai mare pentru persoanele de peste 50 de ani sau cu deficiențe imune, deși infecția poate apărea la orice varsta, a transmis Institutul Victor Babeș.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here