România se împrumută mai scump decât oricare altă țară din UE!

Guvernul României se împrumută în prezent mai scump decât orice altă țară din UE. Afirmația se bazează pe randamentul la 10 ani a titlurilor de stat, un indice foarte important pentru determinarea „sănătății” economiei unei țări.

Un randament (adică dobânda oferită la maturitate persoanei care a cumpărat titlul de stat) mare înseamnă un risc mai mare pentru investitori, dar și câștiguri mari pentru cei dispuși să riște. Un randament mic se traduce printr-o economie mai stabilă, cu riscuri mai mici.

Potrivit datelor oferite de investing.com, randamentul la 10 ani a titlurilor de stat românești era de 4,26%, la ora scrierii acestui articol.

Acum trei ani, era de 2,76%

După România, dintre țările UE, se situează Polonia și Ungaria, dar care se împrumută la dobânzi de două ori mai mici decât România.

Grecia, țara care a trecut prin traume economice greu de imaginat și care o vor afecta decenii întregi, are un randament la 10 ani de 1,6%.

Dintre țările europene non-UE, România este întrecută de Rusia (7,020) și Turcia (15,170). Sub România sunt Islanda (3,79), o altă țară care a trecut printr-un colaps economic la începutul crizei, și Serbia (3,55), care încă nu și-a revenit după războaiele care au dus la dezmembrarea Iugoslaviei.

La capătul celălalt al scării se află țări precum Austria, Belgia, Danemarca, Germania și Franța, care oferă dobânzi negative la titlurile de stat pe 10 ani. Asta denotă că asemenea investiții sunt foarte sigure.

Profit.ro a explicat cum măsurile luate de Guvern se reflectă în creșterea dobânzilor:

Cu cât România are nevoie să împrumute mai mult și devine mai riscantă pentru banii investitorilor, cu atât dobânzile tind să crească. La deficitul bugetar, se adaugă și deficitul de cont curent, în creștere accelerată din cauza importurilor semnificativ mari comparativ cu exporturile. Guvernul a mărit salarii și pensii, cererea de consum internă a crescut puternic, producătorii români nu au ținut pasul sau nu produc și nu vor produce oricum anumite bunuri, astfel că deficitul comercial a explodat.

Acesta este un motiv serios de îngrijorare pentru un investitor străin care vrea să împrumute statul prin obligațiuni în lei pe 10 ani, titlurile considerate referință. Dacă acest deficit este ridicat, există un risc serios ca investitorul să vândă euro în schimbul leilor acum la un preț, să împrumute statul, iar când ajunge la scadență și își ia banii să constate că leul s-a devalorizat din cauza importurilor mari, caz în care are un randament mai mic atunci când își mută banii înapoi în euro. Astfel de investitori (nerezidenții au peste 18% din titlurile de stat în lei) tind să ceară dobânzi mai mari în cazul unui deficit de cont curent ridicat.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here