România va fi scena celui mai mare exercițiu NATO din 2021

Foto: NATO/Facebook

Zeci de mii de militari aliaţi şi mii de blindate şi tancuri vor intra „în luptă pentru a apăra” coasta Mării Negre. Trupele NATO vor ajunge în zonă pe cale maritimă, transmite Adevărul.

România va fi în centrul celui mai mare exerciţiu militar al NATO care va avea loc în 2021. Este vorba de manevrele botezate Defender-Europe 2021, care vor fi organizate în primăvara anului viitor de United States European Command (EUCOM) pe coasta Mării Negre şi în zonele adiacente, exerciţii la care vor participa zeci de mii de militari.   

Conform unor surse militare, în cadrul exerciţiului se va verifica puterea de reacţie rapidă a Alianţei în cazul unui atac în zona de Est a NATO. Practic, porturile româneşti de la Marea Neagră şi zonele conexe vor fi teatrul pe care se vor desfăşura militarii aliaţi. Şi numărul acestora nu este de neglijat. Astfel, la aceste manevre vor participa până la 40.000 de militari care vor avea în dotare, între altele, peste 5.000 de tancuri şi blindate.  

Având în vedere amploarea exerciţiului, şi bugetul pregătit pentru a fi cheltuit este unul pe măsură, peste 150 de milioane de dolari.   

Importanta forţă aliată va ajunge în zonă pe cale maritimă, iar portul grecesc Alexandroupoli din zona Dardanele se pregăteşte să-şi îndeplinească rolul de staţie de realimentare-aprovizionare a navelor care vor transporta militarii şi echipamentele acestora.

Oraşul-port va servi, practic, drept punct de trecere al unei „flote gigantice în drumul său spre ţărmurile Mării Negre din România, unde exerciţiul va avea loc în luna martie 2021”, se arată în presa elenă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here