Acasă Actualitate Romgaz a semnat contractul pentru achiziția acțiunilor Exxon în Neptun Deep; gazele...

Romgaz a semnat contractul pentru achiziția acțiunilor Exxon în Neptun Deep; gazele din Marea Neagră vor fi extrase cel târziu în 2026

Romgaz a semnat marți la Palatul Victoria contractul de achiziție a acțiunilor americanilor de la Exxon în proiectul Neptun Deep. Prezent la eveniment, premierul Nicolae Ciucă a spus că nu mai târziu de 2026 gazele vor fi extrase din perimetrul Neptun Deep din Marea Neagră. 

Potrivit premierului, estimările oferă garanţii asupra faptului că există cantităţi suficient de mari astfel încât să se asigure gaz şi pentru vecinii României, atât din regiune, cât şi din Uniunea Europeană.

Este activitatea care a fost pregătită astfel încât să putem să continuăm demersurile de la nivelul Guvernului pentru a putea să dezvoltăm tot ceea ce înseamnă capacitatea statului român de a-şi îndeplini obiectivul pentru a deveni independent din punct de vedere al resurselor energetice, iar gazul este una dintre ele. Prin acest act, prin care astăzi vom reuşi să demarăm procesul prin care nu mai târziu de 2026 gazele vor fi extrase din perimetrul Neptun Deep din Marea Neagră, împreună Romgaz cu compania OMV Petrom, ne vom îndeplini obiectivul pe care l-am asumat, astfel încât să putem să asigurăm necesarul de gaz pentru consumul propriu, iar ţinând cont că estimările ne dau garanţii că există cantităţi suficient de mari să putem să asigurăm gaz şi pentru vecinii noştri, atât din regiune, cât şi din Uniunea Europeană„, a precizat premierul, în cadrul ceremoniei de la Palatul Victoria.

Nicolae Ciucă a cerut Romgaz ca împreună cu OMV Petrom să înceapă „cât mai degrabă” investiţiile, astfel încât extracţia gazelor să se întâmple „cel puţin” la termenul asumat, adică finele anului 2026.

Practic, prin ceea se va realiza, vom asigura dezvoltarea capacităţilor proprii, astfel încât să putem să ne înscriem şi în ceea ce am asumat prin proiectul de lege off shore pe care l-am înaintat luna trecută în Parlament şi asigurăm în felul acesta şi stabilitate şi predictibilitate întregului domeniu energetic din România„, a menţionat premierul.

La ceremonia de la Palatul Victoria au fost prezenţi ministrul Energiei, Virgil Popescu, şi David Muniz, însărcinatul cu afaceri ad-interim al SUA în România, potrivit Agerpres.

SNGN Romgaz S.A., cel mai mare producător de gaze naturale din România, a semnat contractul de vânzare-cumpărare a tuturor acţiunilor emise (reprezentând 100% din capitalul social) de ExxonMobil Exploration and Production Romania Limited (EMEPRL) care deţine 50% din drepturile dobândite şi din obligaţiile asumate prin Acordul petrolier pentru zona estică, zona de apă adâncă, a perimetrului offshore XIX Neptun din Marea Neagră.

Potrivit unui comunicat transmis de Guvern, contractul de vânzare-cumpărare a fost aprobat în cadrul Adunării Generale Extraordinare a Acţionarilor Romgaz S.A. din data de 28 aprilie. Finalizarea tranzacţiei este condiţionată de îndeplinirea condiţiilor suspensive din contract.

Preţul de achiziţie achitat de către Romgaz va fi de 1,06 miliarde USD, putând fi ajustat conform mecanismelor prevăzute în contractul de vânzare-cumpărare acţiuni. Anterior, pe 22 martie, Consiliul de Administraţie al Romgaz a avizat acest contract de vânzare-cumpărare.

Zăcăminte estimate la 42-84 de miliarde de metri cubi de gaze naturale

Proiectul de mare adâncime Neptun Deep, unde explorările au relevat zăcăminte estimate la 42-84 de miliarde de metri cubi, este deținut în cote egale de ExxonMobil şi OMV Petrom, doar că ExxonMobil şi-a anunţat intenţia de a părăsi România.

La sfârşitul anului trecut, Romgaz a anunţat că acţionarii săi au aprobat preluarea participaţiei deţinută de grupul american ExxonMobil la perimetrul Neptun Deep, pentru un preț de achiziție de 1,06 miliarde de dolari.

Contractul ar fi urmat să fie semnat după ce va obține aprobarea Adunării Generale Extraordinare a Acționarilor în data de 28 aprilie 2022, lucru care s-a întâmplat.

Deloitte România a anunțat luna trecută că a asistat Romgaz, cel mai mare producător de gaze naturale din România, deținut în proporție de 70% de statul român, în obținerea creditului de 325 de milioane de euro de la Raiffeisen Bank, care va fi folosit pentru finanțarea parțială a preluării acțiunilor Exxon Mobile Exploration and Production Romania Limited (EMEPRL), care deține 50% din proiectul de gaze de la Marea Neagră Neptun Deep.

Facilitatea de împrumut a fost acordată pe o perioadă de cinci ani și este corelată cu performanța financiară generală a Romgaz.

Ministrul Energiei, Virgil Popescu, declara luna trecută pentru Agerpres că Romgaz va finaliza în cel mai scurt timp preluarea perimetrului Neptun Deep, de la Exxon. Prin această tranzacţie, cei de la Romgaz preiau şi tehnologia şi contractele aferente pentru începerea lucrărilor, astfel ca în 2026 să avem deja gaze naturale, pentru a fi folosite cât mai mult în România.

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here