„Ruletă electorală” la CCR. Curtea hotărăște azi dacă PNL sau PSD va stabili data alegerilor

Foto: INQUAM/George Călin

Curtea Constituţională discută, miercuri, sesizarea PNL cu privire la legea pentru aprobarea OUG 37/2020, care vizează amânarea ratelor. De asemenea, se discută sesizarea referitoare la Legea privind prelungirea mandatelor autorităţilor administraţiei publice locale.

CCR va dezbate obiecţia de neconstituţionalitate a Legii privind prelungirea mandatelor autorităţilor administraţiei publice locale, obiecţie formulată de deputaţi aparţinând Grupului parlamentar al Partidului Naţional Liberal. 

În plus, este pe ordinea de zi dosarul care vizează obiecţia de neconstituţionalitate a Legii privind prelungirea mandatelor autorităţilor administraţiei publice locale, obiecţie formulată de Guvernul României, dar şi obiecţia de neconstituţionalitate a Legii pentru aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.44/2020 privind prelungirea mandatelor autorităţilor administraţiei publice locale cuprinse în perioada 2016-2020, unele măsuri pentru organizarea alegerilor locale din anul 2020, precum şi modificarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernnului nr.57/2019 privind Codul administrativ. Și această obiecţie a fost formulată de deputaţi aparţinând Grupului parlamentar al Partidului Naţional Liberal. 

Conform modificărilor adoptate de parlamentari, data alegerilor este decisă de Parlament, prin lege organică, nu de Guvern, prin hotărâre.

Legea a fost atacată la CCR de PNL, nemulțumiți de modificarea făcută în Parlament care ia atributul guvernului de a stabili data alegerilor locale.

Actul normativ stipulează faptul că mandatele în curs ale primarilor, primarului general al municipiului Bucureşti, preşedinţilor de consilii judeţene, consiliilor locale, Consiliului General al Municipiului Bucureşti şi consiliilor judeţene se prelungesc cu cel mult şase luni de la data încetării stării de urgenţă. Data alegerilor pentru autorităţile administraţiei publice locale din anul 2020 se stabileşte de către Parlament, prin lege organică, cu cel puţin 75 de zile înaintea votării.

În ultimii 30 de ani, Guvernul a fost cel care a decis data alegerilor, prin hotărâre.

PNL ia în calcul ca alegerile locale să se desfăşoare la sfârşitul lunii septembrie, pe 27, iar alegerile parlamentare, la termen, în decembrie, în primul weekend, pe 6.

În tabăra PSD se discută din nou despre organizarea concomitentă a alegerilor locale cu cele parlamentare, o idee mai veche susținută de liderii social-democrați, care cred că o mobilizare bună a primarilor pentru a-și asigura propriul mandat va trage în sus și scorul pentru parlamentare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here