Rusia afirmă că detensionarea situaţiei legate de Ucraina este posibilă, dar avertizează cu privire la extinderea NATO

Detensionarea situaţiei legate de Ucraina ar fi posibilă, dar NATO trebuie să înţeleagă că riscurile implicate de acceptarea unor noi state membre depăşesc posibilele avantaje, a declarat miercuri viceministrul de externe rus Aleksandr Gruşko (foto), după reuniunea Consiliului NATO-Rusia de la Bruxelles, relatează Reuters, citată de Agerpres.

Demnitarul rus a spus că NATO şi Rusia au discutat miercuri despre evitarea situaţiilor periculoase. El a subliniat că expulzarea unor diplomaţi ruşi de către Alianţa Nord-Atlantică, anul trecut, este inacceptabilă şi că Moscova va lua toate măsurile pentru a împiedica afectarea intereselor sale de securitate.

Gruşko a ţinut să precizeze că Rusia doreşte răspunsuri în scris de la NATO cu privire la propunerile sale legate de garanţiile de securitate.

Abia apoi Rusia va putea decide cum va acţiona în continuare, a explicat Aleksandr Gruşko, care a accentuat că NATO nu poate selecta doar anumite propuneri de pe lista prezentată de Moscova.

Acuzată de americani şi europeni că pregăteşte un atac contra Ucrainei vecine, Rusia a replicat susţinând că desfăşurarea a zeci de mii de soldaţi ruşi la frontiera ucraineană este o reacţie la prezenţa crescută a NATO în ceea ce Moscova consideră a fi zona sa de influenţă.

Rusia consideră că extinderea NATO de la 16 membri, la finalul Războiului Rece, la 30 în prezent – printre care un număr mare de foste republici comuniste din Europa Centrală şi de Est – constituie o ameninţare pentru securitatea ei şi că de aceea Moscova trebuie să traseze ‘linii roşii’ pentru a se proteja.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here