Rusia anunță finalizarea Nord Stream 2. Cum au reacționat președintele Poloniei și cel al Ucrainei

Grupul rus Gazprom a anunţat că vineri dimineață s-au finalizat lucrările de construcţie la controversatul gazoduct Nord Stream 2, despre care criticii spun că va crește dependența Europei de gazul rusesc și va ocoli un aliat cheie al UE, Ucraina. Imediat după acest anunț, preşedintele polonez Andrzej Duda și-a anulat întâlnirea de sâmbătă cu cancelarul german Angela Merkel, care se află în vizită la Varşovia. De asemenea, Ucraina a anunțat că va lupta împotriva Nord Stream 2 chiar și după ce va începe alimentarea cu gaz. 

La o reuniune operaţională care a avut loc la sediul Gazprom, directorul general al grupului, Alexey Miller, a informat la ora locală 8:45 (5:45 GMT) că lucrările de construcţie la Nord Stream 2 au fost finalizate„, a informat grupul energetic controlat de statul rus, într-un comunicat de presă, citat de Agerpres.

Zilele trecute, operatorul proiectului Nord Stream 2 anunţa că specialiştii aflaţi pe nava rusească Fortuna au sudat ultima ţeavă din această conductă care trece prin apele teritoriale germane, care apoi urma să fie unită cu secţiunea din apele teritoriale daneze pentru finalizarea proiectului.

Potrivit Gazprom, o cantitate de 5,6 miliarde metri cubi de gaze naturale ar putea fi livrată prin Nord Stream 2 până la finele acestui an.

Gazoductul Nord Stream 2 este compus din două linii separate care împreună pot să transporte anual 55 miliarde metri cubi de gaze din Rusia în Germania, o cantitate suficientă pentru aprovizionarea a 26 de milioane de gospodării.

Citând surse din apropierea acestui dosar, Bloomberg a dezvăluit că Gazprom intenţionează să demareze livrările de gaze prin prima linie a Nord Stream 2 la 1 octombrie, iar prin ambele linii de la 1 decembrie.

Programat iniţial să devină funcţional în 2019, gazoductul Nord Stream 2 a suferit numeroase întârzieri după ce SUA au ameninţat că vor penaliza companiile care se implică în construcţia acestei conducte. Perspectivele s-au schimbat după ce preşedintele Joe Biden a decis să elimine unele sancţiuni, în luna mai a acestui an când a fost convenit un acord cu Germania, care a avertizat că va reacţiona dacă Rusia va încerca să folosească energia ca o armă împotriva Ucrainei.

Preşedintele polonez nu se mai întâlneşte cu Angela Merkel în timpul vizitei cancelarului german la Varşovia

Preşedintele polonez Andrzej Duda nu se va mai întâlni cu cancelarul german Angela Merkel sâmbătă în timpul vizitei şefei executivului german la Varşovia, a anunţat vineri un înalt oficial din administraţia lui Duda, în contextul în care, potrivit presei locale, nemulţumirea faţă de gazoductul Nord Stream 2 a jucat un rol în această modificare de program.

Schimbarea programului intervine la scurt timp după ce Rusia a anunţat că a finalizat un controversat gazoduct către Germania, un proiect împotriva căruia Polonia s-a opus demult, notează agenţia DPA, citată de Agerpres.

Guvernul german a anunţat la începutul acestei luni că Merkel şi Duda urmau să se întâlnească.

Dar Pawel Soloch, şeful biroului securităţii naţionale al preşedintelui polonez, a declarat vineri că întâlnirea nu va loc din cauza „coincidenţei circumstanţelor şi nepotrivirii” programelor.

Duda va fi la Katowice pentru o vizită planificată de mult timp, în timp ce Merkel se află la Varşovia, a declarat Soloch pentru radioul polonez, adăugând că ambasada germană a fost informată despre deplasările preşedintelui.

Însă sincronizarea anunţului ridică semne de întrebare, deoarece intervine la scurt timp după ce Rusia a anunţat că lucrările la construcţia conductei de gaze naturale Nord Stream 2 către Germania au fost finalizate, notează dpa.

Polonia, alături de alte ţări din Europa de Est şi Statele Unite, au criticat gazoductul, numindu-l proiect geopolitic al Moscovei ce ar putea submina securitatea energetică a Europei.

Relaţia cu Germania este bună, chiar dacă Nord Stream 2 aruncă asupra ei o umbră ce slăbeşte încrederea în relaţiile bilaterale„, a spus Soloch.

Potrivit unor informaţii din presa poloneză, nemulţumirea faţă de proiect a jucat un rol în decizia lui Duda de a nu se întâlni cu Merkel.

Cancelarul german ar urma să se întâlnească sâmbătă cu prim-ministrul Mateusz Morawiecki, a declarat guvernul de la Varşovia, adăugând că un punct central al discuţiilor lor va fi situaţia de la frontiera Poloniei cu Belarus.

Ţările UE Polonia, Lituania şi Letonia îl acuză pe preşedintele belarus Aleksandr Lukaşenko că aduce refugiaţi din Orientul Mijlociu la frontierele lor ca represalii pentru sancţiunile impuse de UE împotriva ţării sale.

Ucraina spune că va lupta până la capăt împotriva Nord-Stream 2 

Ucraina se va lupta împotriva exploatării controversatului gazoduct ruso-german Nord-Stream 2 care îi ocoleşte teritoriul, în ciuda finalizării proiectului, a declarat pentru AFP purtătorul de cuvânt al preşedinţiei, Serghei Nikiforov.

Preşedintele Volodimir Zelenski „a subliniat mereu că Ucraina se va lupta împotriva acestui proiect politic rus până la finalizarea sa şi după aceasta şi chiar după începerea livrărilor de gaze”, a precizat el.

Kievul a primit totuşi „garanţii” de la Berlin şi Washington cu privire la menţinerea tranzitului de gaz rusesc pe teritoriul său „timp de cel puţin zece ani”, a adăugat purtătorul de cuvânt.

Pe termen lung, gazoductul Nord Stream 2 va priva Ucraina de cel puţin 1,5 miliarde de dolari pe an, sumă pe care ea o primeşte în prezent pentru tranzitul de gaz rusesc pe teritoriul său.

Kievul se teme de asemenea ca o oprire a tranzitului să nu faciliteze o eventuală invazie a Rusiei, deoarece Moscova nu va mai trebuie să îşi facă griji în legătură cu infrastructura de gaz ucraineană pentru a-şi alimenta cu gaz principalii săi clienţi europeni.

Întrebat vineri la Summitul Strategiei Europene de la Ialta (YES) dacă ar putea exista cu adevărat un război total cu Rusia, care a anexat Peninsula Crimeea de la Ucraina în 2014 şi îi sprijină pe separatiştii din estul Ucrainei, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a răspuns: „Cred că se poate întâmpla”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here