Rusia anunţă introducerea unei arme noi în dotarea forţelor sale armate

Rusia susţine că este aproape de a introduce în dotarea armatei sale un laser de mare putere pentru a doborî drone şi aparate uşoare de zbor, relatează dpa, citată de Agerpres.

„Fizicienii noştri au dezvoltat sisteme cu laser care sunt de câteva ori mai puternice, permiţând incinerarea unor ţinte variate, şi le construiesc practic în aşa fel încât sunt gata pentru producţie în masă”, a spus vicepremierul rus Iuri Borisov, miercuri, la o conferinţă organizată în apropiere de Moscova, relatează agenţia de ştiri rusă TASS.

Potrivit lui Borisov, noua armă cu laser are o rază de acţiune de 5 km şi poate doborî drone de la o astfel de înălţime.

Noul sistem ar fi fost testat marţi şi ar fi incinerat o dronă în cinci secunde. Acum este introdus treptat în forţele armate, a spus el. „Primele prototipuri sunt deja utilizate”, a spus Borisov.

Informaţia nu a putut fi verificată şi nu au fost prezentate imagini, notează dpa.

Laserul ar urma să înlocuiască rachetele de apărare antiaeriană, care sunt mai costisitoare. Rusia anunţă tiruri cu rachete ale dronelor aproape zilnic în războiul împotriva Ucrainei.

Borisov a elogiat de asemenea arma rusească cu laser Peresvet, care nu poate doborî drone dar poate „orbi” şi astfel dezactiva sateliţi duşmani şi sisteme de recunoaştere. Potrivit TASS, raza de acţiune a Peresvet este de 1.500 km.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here