Rusia denunţă un risc sporit al unui război americano-rus

Livrări viitoare de armament american Ucrainei – inclusiv lansatoare multiple de rachetă de tip HIMARS montate pe blindate uşoare -, anunţate marţi de către Washington, ”consolidează riscul” unui război între Statele Unite şi Rusia, avertizează miercuri Moscova, relatează AFP, citată de News.ro.

”Orice livrare de armamet care continuă, care creşte, consolidează riscul unei astfel de dezvoltări”, denunţă miercuri adjunctul ministrului rus de Externe Serghei Riabkov.

El răspundea astfel agenţiei ruse de presă RA Novosti, care l-a întrebat despre un eventual război între Statele Unite şi Rusia, în urma anunţării unor noi livrări de armament Ucrainei.

Statele Unite au anunţat marţi că urmează să furnizeze Ucrainei sisteme de tip High Mobility Artillery Rocket System (HIMARS), adică lansatoare multiple de rachetă, montate pe blindate uşoare.

Aceste echipamente au o rază de acţiune de 80 de kilometri.

Astfel, este vorba despre un sistem de rachetă care nu are o rază de acţiune foarte mare, de sute de kilometri, dar care reprezintă o consolidare semnificativă a capacităţilor ucrainene.

Aceste echipamente fac parte dintr-o nouă asustenţă militară, mai largă, oferită Ucrainei, în valoare de 700 de milioane de dolari, care urmează să fie detaliată miercuri.

De la începutul Războiului rus din Ucraina – care a intrat miercuri în a 100-a zi -, preşedintele american Joe Biden a avut grijă să nu furnizeze armament care, în opinia sa, să plaseze Statele Unite în situaţia de a fi cobeligerante, alături de Ucraina.

Serghei Riabkov acuză Statele Unite, de faptul că sunt hotărâte ”să poarte războiul până la ultimul ucrainean, pentru a obţine, aşa cum spun, o «înfrângere strategică» a Rusiei”.

”Acesta este un lucru fără precedent şi periculos”, denunţă deplomatul rus.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here