Rusia îi va obliga pe giganții internetului să îşi deschidă reprezentanţe locale, pentru a-i „anexa” legislației ruse

Foto: Unsplash

Deputaţii ruşi au adoptat marţi, în prima lectură, un proiect de lege care obligă giganţii internetului să deschidă reprezentanţe locale în Rusia pentru a-i putea sancţiona mai bine în cazul unor infracţiuni, informează Agerpres, care citează AFP.

Înmulţirea măsurilor ce vizează reţelele sociale şi mass-media independente sau străine provoacă îngrijorare în rândul criticilor puterii, care le percep ca pe încercări de a restricţiona ultimele domenii ale libertăţii de exprimare şi ale manifestării opoziţiei.

După adoptarea proiectului delege, Duma (camera inferioară a parlamentului rus) a explicat pe site-ul său că reprezentanţele „companiilor străine de tehnologie a informaţiei” vor fi „responsabile pentru orice încălcare a legislaţiei ruse, pot coopera cu structurile de stat şi pot limita diseminarea conţinutului ce încalcă legislaţia rusă”.

Legea propusă, a cărei adoptare finală va avea loc în săptămânile următoare, vizează companiile ale căror resurse online au o audienţă zilnică de peste 500.000 de utilizatori.

YouTube, Google, Facebook şi Twitter sunt menţionate în nota explicativă care însoţeşte textul.

Proiectul de lege a fost elaborat în paralel cu intensificarea, în ultimele săptămâni, a criticillor şi acţiunilor legale împotriva acestor giganţi ai mediului online de către autorităţile ruse.

Acestora li se reproşează că nu au eliminat postările care făceau apel la participarea la demonstraţii în favoarea liderului de opoziţie aflat în închisoare, Aleksei Navalnîi, că au cenzurat conţinutul pro-rus sau pentru că au lăsat în mediul online conţinut ce face apologia consumului de droguri sau a sinuciderii.

Preşedintele Vladimir Putin a semnat deja o serie de legi în februarie pentru a creşte amenzile pentru încălcări ale legii de către manifestanţi sau giganţi ai internetului, după un val de proteste împotriva puterii.

În 2019, Rusia a adoptat o lege vizând dezvoltarea unui internet suveran.

Autorităţile neagă intenţia de a construi o reţea naţională pe care să o ţină sub control, aşa cum se întâmplă în China. Această perspectivă sumbră este însă cea de care se tem ONG-urile şi opozanţii din Rusia.

Reţelele sociale sunt deja obligate să stocheze pe teritoriul Rusiei datele utilizatorilor lor ruşi.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here