Rusia înăspreşte restricţiile împotriva ”agenţilor străini”

Sursa: Pixabay

Parlamentarii ruşi au adoptat miercuri un proiect de lege care înăspreşte restricţiile împotriva persoanelor şi a organizaţiilor desemnate drept „agenţi străini”, un termen folosit de Moscova pentru a reprima criticii Kremlinului, relatează AFP şi Reuters, citate de Agerpres.

Duma, camera inferioară a Parlamentului rus, a declarat că acest nou text va face posibilă „apărarea intereselor şi asigurarea securităţii Federaţiei Ruse”.

Legea privind „agenţii străini” a fost introdusă în 2012. Treptat, ea a fost folosită împotriva organizaţiilor pentru drepturile omului şi a mass-media, iar din 2020 împotriva persoanelor.

Potrivit Ministerului rus al Justiţiei, circa 130 de persoane şi tot atâtea organizaţii sunt recunoscute în Rusia drept „agenţi străini”.

La sfârşitul anului 2021, organizaţia Memorial, pilon al apărării drepturilor omului şi ale victimelor crimelor comise de regimul sovietic, a fost interzisă pentru că nu şi-a indicat sistematic statutul de „agent străin”.

„Agenţii străini” sunt obligaţi să efectueze proceduri administrative greoaie şi să indice acest statut în toate publicaţiile lor, în special pe reţelele de socializare, în caz contrar riscând amenzi sau interdicţii.

Conform noii legi, adoptate miercuri, „agenţilor străini” li se va interzice de acum să predea în şcolile publice, să producă „informaţii” destinate minorilor şi să primească fonduri publice.

În plus, unei persoane sau organizaţii i se poate impune acest statut dacă se află sub „influenţă străină”. Până în prezent, o persoană sau o organizaţie trebuia să desfăşoare „activităţi politice” şi să primească fonduri sau alte forme de sprijin din străinătate pentru a i se impune acest statut.

Legea defineşte „influenţa străină” drept obţinerea de sprijin financiar, organizaţional sau tehnic, sau de a fi supus unei „presiuni” din străinătate.

Textul de lege a fost adoptat în cea de-a treia şi ultimă lectură. Legea trebuie validată de Consiliul Federaţiei, camera superioară a Parlamentului rus, apoi semnată de preşedintele Vladimir Putin, în general o formalitate. Este de aşteptat să intre în vigoare la 1 decembrie, a precizat Duma. 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here