VIDEO | De ce a secat lacul Amara

Lacul Amara afla la 22 de kilometri de Râmnicu Sărat a secat. Luciul natural de apă, cu o suprafață de aproximativ 8 kilometri pătrați și cu o vegetație asemănătoare celei din Delta Dunării era până de curând un paradis al păsărilor sălbatice. 

În locul fostului lac a apărut de câteva zile un peisaj deșertic. Numeroasele păsări sălbatice care populau până de curând zona au zburat spre alte ținuturi.

Lacul a avut o importanță foarte mare și în viața mea. Și în viața celor care locuim aici. Am fost legați sufletește. Pentru noi e o mare dezamagire, ne lipsește ceva, ceva din viața noastră s-a rupt”, a declarat Macovei Ureche, profesor de geografie, pentru Digi24.

Profesorul în vârstă de 60 de ani, care locuiește într-un sat de lângă lacul Amara, pune fenomenul pe seama încălzirii globale, dar spune că există și alte cauze specifice. Una ar fi mutarea cu câțiva kilometri a cursului râului Buzău.

Râul Buzău curgea aici, lângă lac, la 500 m. Erau în strânsă legătură printr-un canal și un stăvilar și fluctuațiile de nivel ale lacului erau mai mici”, a explicat profesorul Macovei Ureche.
La secarea lacului ar fi contribuit și lucrările hidrotehnice.
S-a canalizat principalul afluent în partea de vest a lacului, viroaga, afluentul Buzoel care aducea apa din ploi și topirea zăpezilor de pe luncă și câmpurile din jur, pe o suprafata de zeci de kilometri pătrați”, a spus profesorul.
El crede că Lacul Amara și-ar putea reveni dacă râul Buzău ar fi readus pe cursul vechi. ”Buzăul trebuie adus pe cursul vechi, inițial, undeva aici, la 500 m de lac. Și problema se rezolvă. Temporar, pentru că dacă va continua încălzirea globală și oamenii nu fac nimic, împăduriri, oprirea gazelor cu efect de seră, atunci e posibil să dispară lac după lac, râu după râu, și viata odată cu acestea”, a mai spus profesorul.
Pe Lacul Amara a existat și o crescătorie de pește renumită. Aceasta a fost concesionată după 1990.
Balta era foarte frumoasă, o apă bună, aveam pește, prindeam pește, mai mâncam un pește…Acum s-a uscat. Seceta! Scotea lumea crăpălăi de pește. Pește ca aici nu exista.Era pește aici de mâncau și câinii, nu numai noi… Acuma de unde?”, spun localnicii.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here