Rusia își întăreşte flota de luptă din Marea Neagră cu un dragor fioros. Ce „superputeri” are „Vladimir Emelyanov”

Foto: Twitter

Rusia îşi întăreşte flota militară la Marea Neagră cu o navă din clasa Proiect 12700. Este vorba de dragorul „Vladimir Emelyanov”, care a fost fotografiat de observatori turci traversând Bosforul pe sensul către Marea Neagră.

Nava care face parte din Grupul Tactic 150 al Brigăzii 68 dispune de mai multe sisteme de armament. Astfel, conform portalului naval-technology.com, dragorul „Vladimir Emelyanov”, care are ca principală misiune descoperirea şi distrugerea minelor marine, are la bord sisteme de rachete SAM 9K38, care pot angaja ţinte aeriene apropiate, un tun automatizat AK-306 de 30 mm, dar şi o mitralieră MTPU 14,5 mm.
AK-306 poate nimici ţinte aeriene, ţinte aflate pe coastă, precum şi mine plutitoare. În plus, „Vladimir Emelyanov” are şi sisteme de navigaţie şi detecţie destul de performante. Între altele, este vorba şi de sonare de înaltă eficienţă şi drone submarine autonome.
Particularitatea navelor din clasa Proiect 12700, deci şi a dragorului „Vladimir Emelyanov”, constă în faptul că dispun de un corp monolit din fibră de sticlă format prin infuzie sub vid. Drept urmare, corpul navei are o durată de viaţă mai mare şi o greutate mult mai mică în comparaţie cu cele clasice, din oţel.
„Vladimir Emelyanov”, care are o lungime de 61 de metri, un deplasament de aproximativ 890 tone şi un pescaj de 2,6 metri şi care dispune de un sistem de propulsie complex ce îi oferă o manevrabilitate deosebită, este deservită de un echipaj format din numai 44 de persoane. Nava are o viteză maximă comunicată de 16 noduri şi o autonomie de aproximativ zece zile.
Marina militară rusă are în prezent cinci astfel de nave, dar la Moscova s-a decis ca până în 2035 să fie construite 40 de dragoare clasa Project 12700. Practic, aceste platforme vor forma coloana vertebrală a vânătoarelor de mine, ele având un potenţial ridicat pentru modernizări ulterioare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here