Rusia își retrage vechile rachete antiaeriene din zone vitale pentru a face față războiului din Ucraina

Imaginile din satelit obținute de radiodifuziunea finlandeză Yle arată că Rusia și-a acoperit războiul de agresiune din Ucraina cu o mulțime de rachete antiaeriene aduse chiar și din Sankt Petersburg, chiar dacă orașul este una dintre cele mai importante zone ale apărării aeriene ruse.

Imaginile din satelit dezvăluie, de exemplu, că o mulțime de rachete au dispărut în timpul verii de la baza situată în zona Terijoki pe Karjalankankansi, la nord-vest de Sankt Petersburg.

Transferurile de echipamente din zona Sankt Petersburg nu au fost raportate anterior public în Rusia sau în țările occidentale.

Au existat 14 baze de rachete antiaeriene într-o zonă restrânsă din jurul Sankt-Petersburgului, care ar trebui să protejeze al doilea cel mai important oraș al Rusiei. Acum multe dintre ele sunt goale.

”Pe baza imaginilor, se pare că patru baze antiaeriene au fost golite de echipamentele lor”, spune expertul militar Marko Eklund.

Eklund urmărește forțele armate ruse de mai bine de 20 de ani. El a analizat imagini din satelit la cererea Yle.

Pe hartă se pot vedea bateriile de rachete antiaeriene din jurul Sankt Petersburgului.

Pe lângă bazele complet golite, echipamentele de rachete antiaeriene au fost mutate și din alte baze din jurul Sankt-Petersburgului în timpul verii, probabil în direcția Ucrainei.

Potrivit lui Eklund, transferurile de echipamente au slăbit din greu apărarea antiaeriană a Sankt Petersburgului, deoarece armamentul scos este cel mai vechi, iar Rusia nu mai are neapărat nevoie de el.

În războiul din Ucraina, chiar și vechile rachete antiaeriene au încă o utilizare, deoarece Rusia are o lipsă de arme moderne de precizie .

Două baterii s-au pierdut în partea de sud-vest a Sankt Petersburgului

Yle a achiziționat majoritatea imaginilor din satelit de la operatori comerciali și imagini suplimentare din aplicația Google Earth Pro. Cele mai recente fotografii sunt din august sau septembrie, în funcție de bază.

Cea mai evidentă schimbare poate fi văzută în partea de sud-vest a Sankt Petersburgului. De acolo, două baterii întregi au dispărut. (…)

Vechile rachete antiaeriene vor rezista ani de zile

Deoarece rachetele antiaeriene ale vechiului sistem S-300 ies oricum din funcțiune, Rusia le poate folosi împotriva Ucrainei cât dorește.

Potrivit Forțelor Armate ucrainene, Rusia a lansat până acum peste 500 de astfel de rachete în Ucraina.

Administrația principală de informații a Ministerului Apărării al Ucrainei a estimat că au mai rămas în Rusia aproximativ 7.000 de astfel de rachete vechi, care, dacă sunt trase în ritmul actual, sunt suficiente pentru încă trei ani.

”Aceste rachete vechi sunt folosite pentru ținte terestre, astfel încât cele mai mari pagube par să fie cauzate mai ales civililor”, spune Eklund.

Marko Eklund examinează hărțile de pe ecrane.

Marko Eklund a lucrat ca reprezentant adjunct al apărării al Finlandei la Moscova în perioada 2018-2021. Foto: Simo Pitkänen / Yle

Forțele Armate ale Ucrainei au declarat la mijlocul lunii august, că Rusia a strâns un număr mare de rachete antiaeriene de tip S-300 la granițele Ucrainei și în teritoriile ocupate din interiorul țării. Potrivit forțelor armate, zeci de rachete au fost trimise pe front din orașul siberian Ulan-Ude, de exemplu.

Totuși, surse ucrainene nu au raportat despre transporturile de rachete din direcția Sankt Petersburg.

Rachetele antiaeriene nu sunt destinate în primul rând distrugerii țintelor terestre, deși pot fi folosite și pentru asta. Au un focos relativ mic, deoarece chiar și o cantitate mai mică de explozivi este suficientă pentru a doborî un avion sau o rachetă.

Cu toate acestea, Rusia a recurs la rachete antiaeriene și împotriva țintelor terestre, deoarece rachetele sale balistice convenționale au început să se învechească.

Estimările Ministerului Apărării al Ucrainei susțin că Rusia mai are mai puțin de 200 de rachete balistice de tip Iskander.

Rachetele antiaeriene ucid în mod constant civili

Rusia a lovit în mod repetat ținte civile cu rachetele sale antiaeriene. De exemplu, pe 29 august, Rusia a atacat orașul Mykolaiv din partea de sud a Ucrainei cu 16 rachete antiaeriene. Două persoane au murit și 24 au fost rănite în atacuri.

În cel mai recent atac cu rachete S-300 asupra Mykolaivului din noaptea de 14 septembrie, cel puțin două persoane au fost ucise.

Un alt oraș care a suferit foarte mult de pe urma rachetelor antiaeriene rusești este Harkov. Deși Rusia a fost nevoită să se retragă săptămâna trecută din zona din jurul Harkovului, din cauza contraatacului Ucrainei, a continuat să lanseze lovituri cu rachete de peste graniță. Procuratura din Harkov investighează atacurile ca fiind crime de război.

Potrivit lui Oleg Katkov, expert militar ucrainean, Rusia folosește rachete antiaeriene S-300 special pentru a teroriza ucrainenii obișnuiți.

Tragerea chiar și aleatorie în inamic este o modalitate ușoară de a scăpa de rachetele îmbătrânite.

Spre exemplu, echipamentele învechite din Finlanda sunt aruncate în aer în fiecare an în regiunea Poka din Laponia. Se pare că, pe măsură ce materialul de război de primă linie scade, Ucraina devine un fel de Poka rusească”, spune Eklund.

Rachetele antiaeriene mai noi ale sistemului S-400 nu vor cădea însă asupra civililor.

”Cu siguranță există atât de multe tipuri de sisteme și explozivi în Rusia încât nu cred că sistemele moderne S-400 ar fi sacrificate pentru o utilizare atât de mixtă”, estimează el.

Potrivit expertului militar ucrainean Oleg Ždanov , doborârea vechilor rachete antiaeriene este, de asemenea, dificilă, deoarece rachetele pot fi direcționate, adică traiectoria lor poate șerpui.

Când rachetele sunt lansate la doar 100-200 de kilometri distanță, adică la ținte relativ apropiate, apărarea aeriană are foarte puțin timp să reacționeze la ele.

Rusia cu greu a fost nevoită să-și folosească rachetele antiaeriene în scopul său real, adică distrugerea rachetelor, avioanelor sau elicopterelor ucrainene, deoarece războiul aerian în Ucraina este minim. Cu toate acestea, Ucraina folosește o mulțime de avioane.

Însă, situația se poate schimba.

Nevoia de a combate avioanele și rachetele este în creștere, mai ales din cauza atacurilor Ucrainei asupra Crimeei. Ucrainenii au forțat Rusia să îmbunătățească apărarea antiaeriană a zonei pe care o ocupă.

Rusia câștigă și bani cu rachetele

Deși Rusia are probleme în a produce suficiente rachete noi pentru războiul din Ucraina, există încă suficiente stocuri dintre cele mai recente rachete antiaeriene S-400, chiar și pentru export.

În 2019, Turcia și-a înfuriat partenerii NATO, prin achiziționarea de rachete S-400 din Rusia. În august, a doua tranșă a vânzării de astfel de rachete a fost finalizată.

Turcia a înarmat două regimente antiaeriene cu rachete rusești. În practică, poate fi vorba chiar și de sute de rachete.

Afaceri și mai mari cu arme au fost făcute cu India, despre care se spune că cheltuiește aproximativ 5,5 miliarde de euro pentru rachetele rusești S-400. Producătorul rus a livrat primul regiment de rachete anul trecut și le-a promis pe restul de patru până la sfârșitul anului viitor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here