Rusia riscă o nouă explozie a pandemiei. Rușii nu au încrederea în vaccinul Sputnik V

Doar 13% dintre ruşi s-au vaccinat, iar sondajele arată că două treimi dintre ei nu intenţionează să se imunizeze, chiar dacă vaccinul Sputnik V este produs în ţara lor.

Rusia exportă vaccinul Sputnik V în multe ţări ale lumii. Cu toate că el este eficient în proporţie de 91,6% împotriva coronavirusului, potrivit unui studiu publicat în ianuarie în jurnalul medical The Lancet, ruşii sunt reticienţi când vine vorba despre vaccinare.

Mai puţin de 13% din populaţia Rusiei s-a imunizat, pe fondul unei lipse de încredere a cetăţenilor în serul produs de Moscova. În aceste condiţii, numărul de infectări a început să crească substanţial în ultimele zile, scrie NY Times.

Preşedintele Vladimir Putin a anunţat sâmbătă că 18 milioane de persoane au fost vaccinate (mai puţin de 13% din populaţie). „În acest moment, putem vaccina pe toată lumea în Rusia, ţinând cont de volumul de vaccin pe care îl producem. Problema este, ca întotdeauna – un fenomen tipic – că oamenii sunt precauţi în faţa acestor proceduri”, a spus Putin.

Conform lui Denis Volkov, sociolog al organizaţiei de cercetare de piaţă Levada Center, sondajele arată că două treimi dintre ruşi nu intenţionează să se vaccineze, ceea ce demonstrează că oamenii nu au încredere în autorităţi şi că nu consideră necesară vaccinarea în situaţia în care văd în media mesaje prin care sunt informaţi că virusul a fost aproape învins.

„Oamenii care participă la sondaje spun că sunt îngrijoraţi de ritmul rapid în care Rusia a dezvoltat vaccinul şi de faptul că această cursă a vaccinurilor între ţări a redus meticulozitatea cu care s-au desfăşurat testele clinice”, spune Denis Volkov, citat de Libertatea.

Specialiştii spun că Rusia riscă să intre într-un nou val COVID. Oficialii încep şi ei să admită că pandemia nu se va termina de fapt până când rata de vaccinare nu avansează. „Până când nu vom avea cu adevărat vaccinare în masă, oraşul se va îmbolnăvi în continuare”, a avertizat Serghei Sobianin, primarul Moscovei.

Sâmbătă, Rusia a raportat 13.500 de noi infectări. Luni, bilanţul a fost asemănător, aproape 6.600 de cazuri fiind confirmate doar în Moscova.

De altfel, noi măsuri restrictive au fost luate în Moscova şi Sankt Petersburg, oraş ce găzduieşte meciuri ale Campionatului European de fotbal EURO 2020. Autorităţile de aici au anunţat  că de joi restaurantele şi locurile de joacă pentru copii din mall-uri vor fi închise.

De asemenea, nici zonele pentru fani organizate pentru meciurile de fotbal nu vor mai vinde mâncare. Cinematografele vor opera la doar 50% din capacitate, în scădere de la 75% în prezent, iar restaurantele vor fi închise între 02.00 şi 06.00.

„Oaspeţii de la toate evenimentele publice, inclusiv cele ţinute în aer liber, vor fi obligaţi să poarte măşti”, au mai anunţat oficialii locali.

Sâmbătă, primarul Moscovei, Serghei Sobianin, a anunţat că situaţia „s-a înrăutăţit brusc” în ultima săptămână şi că mii de paturi de spital au fost reconvertite pentru a fi folosite pentru bolnavii COVID. Oficialii au cerut prin urmare angajaţilor din capitală să îşi ia liber săptămâna aceasta. În plus, barurile şi restaurantele se vor închide la ora 23.00, iar terenurile de sport vor fi închise tot timpul, cel puţin pentru moment, arată sursa citată.

1 COMENTARIU

  1. “În acest moment, putem vaccina pe toată lumea în Rusia, ţinând cont de volumul de vaccin pe care îl producem. Problema este, ca întotdeauna – un fenomen tipic – că oamenii sunt precauţi în faţa acestor proceduri”, a spus Putin.”
    Cu un decret sau o sarcină de partid se raportează în 30 de zile 100% vaccinați!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here