Rusia și-a „dezbrăcat” de trupe granițele de vest, pentru a susține războiul din Ucraina

Sursa: TASS

<< De când a declanșat invazia în Ucraina, Moscova a îndepărtat forțele militare de la bazele sale din Europa de Nord, pentru a acoperi golurile în rândul forțelor confruntate cu pierderi mari și eșecuri pe câmpul de luptă >>, scrie Robble Gramer, pentru Foreign Policy.

<< Din 30.000 de soldați ruși, cât se estima că erau orientați cândva spre țările baltice și sudul Finlandei, până la 80% dintre ei au fost redirecționați în Ucraina, potrivit a trei oficiali europeni de top din zona apărării, lăsând Rusia doar cu un echipaj-„schelet” în ceea ce fusese odată cea mai densă concentrație de forță militară cu care se confrunta teritoriul NATO.

„Retragerea pe care am observat-o din această regiune, în ultimele șapte luni, este foarte semnificativă”, a spus un oficial înalt din apărare, din țările nordice, care a vorbit sub condiția anonimatului. „Rusia a avut această postură față de noi a forțelor sale terestre timp de decenii, iar acum efectiv a dispărut”.

Oficialul a subliniat că puterea aeriană a Rusiei în regiune nu s-a schimbat și că Flota de Nord a Rusiei – valoarea puterii sale navale, care are sediul în Peninsula Kola – a rămas relativ neatinsă. Dar Rusia mută în Ucraina și echipamente militare de ultimă generație, inclusiv sisteme antiaeriene și rachete, alături de trupele sale. Rusia pare să îndepărteze unele sisteme antiaeriene S-300 dintr-un „inel” de protecție din jurul Sankt-Petersburg, unul dintre cele mai mari orașe ale Rusiei, aflat în apropierea graniței cu Finlanda, potrivit imaginilor din satelit obținute de instituția finlandeză Yle, în această lună. O zonă de bază de rachete din regiune, folosită de Regimentul 500 de rachete antiaeriene din Rusia, părea să fie complet abandonată, potrivit imaginilor din satelit.

„Motivele sunt multiple și destul de simple”, a declarat ministrul lituanian al apărării, Arvydas Anusauskas, pentru Foreign Policy. „Aceste forțe au fost folosite pentru a genera suficientă putere de luptă pentru invazia inițială, din februarie. Pe măsură ce forțele ruse sufereau pierderi grele în teatrul de război, acestea au trebuit să fie înlocuite [și] restaurate în timpul luptei.”

Noile estimări privind schimbarea forțelor terestre pun în evidență modul în care invazdarea Ucrainei și pierderile extreme de pe câmpul de luptă ale Rusiei modifică harta militară a Europei cu mult dincolo de granițele Ucrainei. Acum, oficialii apărării din regiunea nordico-baltică se întreabă cum și când Rusia și-ar putea reconstitui vreodată forțele militare de-a lungul flancului de nord-est al NATO, în special în condițiile în care Finlanda și Suedia sunt pregătite să se alăture NATO. Slovacia a devenit marți al 28-lea membru NATO care a ratificat aderarea Finlandei și a Suediei la NATO, lăsând în urmă Turcia și Ungaria, ultimele două țări din bloc care trebuie să aprobe următoarea rundă de extindere a NATO.

Actuali și foștii oficiali ai apărării americani și europeni, care au discutat cu Foreign Policy, au subliniat faptul că Rusia rămâne o amenințare pe termen lung pentru regiune, în special pentru micile state baltice, și că, pe termen lung se așteaptă ca Moscova să-și reconstituie forța militară în districtul militar de vest rusesc, indiferent de modul în care decurge războiul din Ucraina.

„Au aruncat (în luptă) în Ucraina aproape tot ce aveau”, a declarat Jonatan Vseviov, secretarul general al Ministerului Afacerilor Externe al Estoniei. „Dar acesta este un mod foarte restrâns de a analiza amenințările. Amenințarea militară directă imediată [la adresa regiunii baltice] este evident scăzută în acest moment, deoarece nu există trupe profesioniste la granițele noastre. Dar asta nu înseamnă că Rusia nu este periculoasă.”

Președintele rus, Vladimir Putin, a anunțat săptămâna trecută o mobilizare militară parțială a aproximativ 300.000 de recruți și a emis amenințări indirecte cu privire la utilizarea armelor nucleare ale țării sale în cazul în care Occidentul va continua să trimită ajutor militar Ucrainei. Mulți analiști occidentali din sfera apărării au spus că Putin probabil încearcă să impresioneze, dar sunt de acord că avertismentele subliniază că Moscova rămâne o amenințare pentru țările NATO, în ciuda eșecurilor sale militare costisitoare din Ucraina.

„Rusia este extrem de periculoasă, iar pericolul pe termen lung, reprezentat de Rusia, va depinde de rezultatul acestui război”, a adăugat el. „Dacă ajunge să obțină cel puțin parțial ceva din ce căuta în Ucraina, atunci prezicem vremuri extrem de dificile pentru noi toți, în Europa.” >>

Se frânge Rusia. Și va plânge. Și o merită

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here