Rusia şi China, angajate în campanii de ”discreditare” pentru a submina încrederea în vaccinurile aprobate de UE

Rusia şi China s-au angajat în campanii de „discreditare” pentru a submina încrederea în vaccinurile aprobate de Uniunea Europeană cu scopul de a plasa propriile vaccinuri, potrivit unui raport publicat miercuri de echipa specială anti-dezinformare a diplomaţiei europene, notează AFP, citată de Agerpres.

„Diplomaţia vaccinului” desfăşurată de Moscova şi Beijing „este însoţită de eforturi de dezinformare şi manipulare menite să submineze încrederea în vaccinurile produse în Occident, în instituţiile europene şi în strategiile europene de vaccinare”, susţine raportul.

Moscova şi Beijingul „utilizează media controlate de stat, reţele media apropiate puterii şi media sociale, inclusiv conturi oficiale diplomatice pe reţele sociale, pentru a-şi atinge aceste obiective”, denunţă autorii raportului. „Contul oficial de Twitter al Sputnik V este astfel utilizat”, precizează ei.

De la începutul lui 2021, peste o sută de noi exemple de de cazuri de dezinformare imputabile Kremlinului legate de vaccinare au fost adăugate la baza de date EUvsDisinfo”, scrie raportul.

Aceste practici urmăresc „să submineze încrederea publicului în Agenţia Europeană pentru Medicamente (EMA) şi să-i pună la îndoială procedurile şi imparţialitatea sa politică”, se arată în raport.

EMA a aprobat până în prezent patru vaccinuri: Pfizer/BioNTech, AstraZeneca, Moderna şi Johnson & Johnson.

„Insuflând neîncredere faţă de Agenţia Europeană pentru Medicamente, actorii dezinformării urmăresc să submineze şi să divizeze abordarea comună europeană vizând să garanteze aprovizionarea cu vaccinuri”, afirmă ei.

Obiectivul acestui raport este „să arătăm ceea ce vedem, să scoatem la lumină practici, să le documentăm, pentru a ne proteja”, a explicat o sursă europeană.

„Dar nu avem un instrument magic pentru a le combate”, a recunoscut. „Cu toate acestea, nu se pune problema să nu facem nimic. UE trebuie să dezvolte instrumente care să impună un cost acestor practici de dezinformare”, potrivit sursei.

„Întrebarea este ce ar trebui pedepsit? Conţinutul, difuzarea lui? Unde se află linia roşie? Trebuie să evaluăm dorinţa de manipulare şi să acţionăm protejând în acelaşi timp libertatea de exprimare. Este mai uşor de spus decât de făcut”, a recunoscut sursa. 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here