Rusia şi Ucraina – schimb de prizonieri de război. Printre ei, zeci de apărători ai oraşului Mariupol și ai oţelăriei Azovstal

Rusia şi Ucraina au făcut, joi, un schimb de câte 60 de prizonieri de război, au declarat oficialii de la Kiev şi Moscova, relatează Reuters, citată de News.ro.

Ministerul rus al Apărării a anunţat că cei 60 de soldaţi ruşi eliberaţi vor fi transportaţi cu avionul la Moscova pentru a primi îngrijiri medicale şi sprijin psihologic.

Într-un videoclip distribuit de minister, bărbaţi îmbrăcaţi în haine militare pot fi observaţi coborând dintr-un autobuz şi dând apeluri telefonice.

”Totul este bine, sunt viu şi sunt bine. Voi fi acasă în curând”, a spus unul dintre foştii prizonieri de război.

Consilierul prezidenţial ucrainean Andrii Iermak i-a salutat pe ucrainenii care s-au întors ca pe nişte eroi şi a spus că printre ei se numără zeci de apărători ai oraşului Mariupol, inclusiv ai oţelăriei asediate Azovstal.

”Continuăm să aducem acasă apărătorii Mariupolului – în ‘lista celor 60’ de prizonieri de astăzi sunt 34 dintre ei, dintre care 14 de la Azovstal. Unii sunt răniţi şi vor primi tot ajutorul necesar în Ucraina”, a mai spus Iermak.

Unii dintre soldaţii eliberaţi au fost ţinuţi pe teritoriul Rusiei, iar alţii în Olenivka, un lagăr de prizonieri de război din regiunea Doneţk ocupată de ruşi din Ucraina, a mai precizat oficialul ucrainean.

Ucraina a acuzat Rusia în iulie că a comis o crimă de război printr-un atac vizând Olenivka, soldat cu zeci de prizonieri morţi. Moscova a acuzat Kievul că a vizat tabăra.

Cele două părţi au schimbat sute de prizonieri într-o serie de schimburi în ultimele luni.

 

viewscnt

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here