Rusia ar fi unul dintre motivele pentru care comisia JURI a decis respingerea candidaturii maghiarului Laszlo Trocsanyi pentru funcția de comisar european.

Cât timp acesta era ministrul Justiției de la Budapesta, a aprobat extrădarea către Rusia a doi cetățeni ruși, tată și fiu, suspectați de trafic de arme, a scris Politico.eu, care a consultat scrisoarea de motivare trimisa de comisia JURI președintelui PE, David Sassoli.

Extrădarea a avut loc deși cazul celor doi ruși era instrumentat în comun de Ungaria și SUA, iar americanii formulaseră și ei o cerere de extrădare.

Suspecții au fost eliberați după ce au ajuns în țara natală, a menționat aceeași sursă.

În noiembrie anul trecut, Ambasada SUA la Budapesta și-a exprimat public dezamăgirea față de decizia justiției ungare. De asemenea, americanii au spus că gestul pune la îndoială angajamentul Ungariei față de cooperarea în chestiuni polițienești.

Pe lângă asta, comisia JURI a scos în evidență și faptul că firma de avocatură fondată de Laszlo Trocsanyi a primit un contract de la guvernul Orban pentru asistență juridică în legătură cu centrala atomoelectrică Paks. Construcția este finanțată printr-un cred acordat de Rusia și realizată de Rosatom, companie de stat.

Ungaria a primit portofoliul Vecinătății și Extinderii în Comisia von der Leyen. Adică inclusiv relația cu Rusia și cu Balcanii, unde interesele rusești sunt în creștere.

3 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here