Rusia Unită, trădată de „opoziția loială” a lui Putin?

Foto: Kremlin.ru

Partidul de guvernământ Rusia Unită, care îl sprijină pe Vladimir Putin, ar fi înregistrat o pierdere semnificativă în scrutinul de duminică.

Rusia Unită ar fi pierdut aproape o treime din mandatele în consiliul local al Moscovei, 26 din cele 45 de fotolii.

După cum arată până acum rezultatele, câștigătorul cursei electorale este Partidul Comunist, care a reușit să sustragă 13 mandate Rusiei Unite. Cele două partide își dispută, într-o măsură mai mică sau mai mare, același electorat.

Partidul Iabloko și Partidul Rusia Corectă au obținut fiecare câte 3 mandate.

În algoritmul scenei politice din Rusia, Partidul Comunist, Iabloko, cel mai vechi partid liberal, și Rusia Corectă sunt încadrate în ceea ce analiștii numesc „opoziția sistemică”. În fapt, cele trei partide s-au remarcat mereu ca făcând parte din „opoziția loială” a Kremlinului. Cu alte cuvinte, au acționat ca niște partide-balama într-un calcul pur strategic de păstrare a aparențelor democratice.

S-a strecurat acum o trădare a Kremlinului? Greu de spus deocamdată, dar indiciile dau de înțeles că anumite fisuri par a fi apărut în mecanismul considerat până acum invincibil al lui Vladimir Putin.

„Smart-voting”

Alegerile au fost marcate de protestele masive din această vară din capitala Rusiei față de blocada impusă de autorități candidaților aliați cu opozantul Aleksei Navalnîi, care au fost împiedicați să participe în cursa electorală.

Victoriile înregistrate de cele trei partide din „opoziția sistemică” au fost propulsate de strategia „smart-voting” a lui Navalnîi. Mai precis, voturile inamicilor lui Putin s-au dus către acei candidați care puteau produce cele mai mari pagube Rusiei Unite, chiar dacă reprezintă partide pentru care, în mod normal, aceștia nu ar opta.

Dintre candidații „sub acoperire” pentru un fotoliu în consiliul local, Andrei Metelsky, care a candidat independent, fiind susținut masiv de televiziunile proguvernamentale, a fost printre „greii” înfrânți ai Rusiei Unite.

În privința posturilor de guvernatori, Rusia Unită a câștigat în majoritatea celor 85 de regiuni ale federației, potrivit Radio România Actualități.

Fapt divers, dar important de reținut în context: este cunoscut faptul că funcțiile de conducere regională din Rusia au fost, de la prăbușirea Uniunii Sovietice, un instrument de transformare administrativă a multor foști agenți KGB, preschimbați peste noapte în guvernatori. În 2016, publicația online Meduza nota că 16 din cei 85 de șefi de regiuni (republici, autonomii, regiuni, teritorii) din Rusia ar fi lucrat înainte în KGB, FSB sau MAI.

La nivel micro, bătălia politică pentru Moscova poate fi privită și ca un semnal de „referendum” adresat lui Vladimir Putin și Rusiei Unite.

Probleme în paradis?

Încă de la venirea sa la putere, Vladimir Putin a dat dovadă de o capacitate impresionantă în a ține în frâu „clanurile” din serviciile secrete rusești, însă mulți experți sunt de părere că arestările la nivel înalt din ultimii ani pot fi citite în cheia unei iminente „răscoale” în această zonă vitală a Kremlinului, scrie Foreign Policy.

Este vorba despre celebrii siloviki, acele persoane din serviciile secrete extrem de influente în rândul administrației prezidențiale.

„Majoritatea autocraților pică din cauză că pierd abilitatea de a controla partea de vârf a sistemului. O criză la nivelul străzii poate crea o criză de încredere la nivelul elitelor”, este de părere Sam Greene, directorul Institului Rus din cadrul King’s College Londra.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here