Rușii anunță o reducere „radicală” a activității militare în câteva zone. Ucraina cere acord internațional și garanții de tipul art. 5 al NATO

Rusia anunţă marţi, după ce armata ucraineană a respins forţe ruse în sud şi vest, o reducere ”radicală” a activităţii militare ruse în regiunile Kiev şi Cernihiv, în Ucraina, relatează AFP, preluată de News.ro.

În urma unei noi runde de negocieri la Istanbul, Rusia a anunţat că aceste negocieri au fost ”substanţiale”.

”Negocierile privind un acord referitor la neutralitate şi statutul non-nuclear al Ucrainei intră într-o dimensiune practică”, anunţă, la Istanbul, adjunctul ministrului rus al Apărării, Aleksandr Fomin.

”S-a decis, în vederea creşterii încrederii, să se reducă în mod radical activitatea militară către Kiev şi Cernihiv”, a anunţat el.

Negociatorul-şef rus, Vladimir Medinski, evocă, la rândul său, ”negocieri substanţiale”.

Pe de altă parte, condiţiile unei prime întâlniri între preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, şi omologul său rus, Vladimir Putin, pentru prima oară de la lansarea invazia rusă a Ucrainei, la 24 februarie, sunt de-acum ”suficiente”, în urma rundei de negocieri ruso-ucrainene de marţi de la Istanbul, apreciază negociatoru-şef ucrainean, potrivit AFP.

”Rezultatele reuniunii de azi (marţi, la Istanbul) sunt sufciente în vederea unei întţlniri la nivel de şefi de stat”, anunţă Davd Arahamia.

Moscova a refuzat mereu, de când a lansat războiul din Ucraina, această propunere a Kievului.

Acord de securitate, cerut de Kiev

Ucraina cere un ”acord internaţional” care să-i garanteze securitatea, care să fie semnat de către mai multe ţări garante, a anunţat marţi, negociatorul-şef ucrainean, după mai multe ore de negocieri ruso-ucrainene la Istanbul, relatează AFP, preluat de News.ro.

”Insistăm să fie un acord internaţional, care să fie semnat de către toţi garanţii securităţii”, a subliniat David Arahamia.

”Vrem un mecanism internaţional de garanţii de securitate, prin care ţările garante să acţioneze la fel ca în articolul 5 al NATO şi chiar mai ferm”, subliniază el.

KOMMERSANT | Evadare cu obstacole. Cum și cui pot străinii să transfere afacerile din Rusia

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here