KOMMERSANT | Evadare cu obstacole. Cum și cui pot străinii să transfere afacerile din Rusia

Sursa: Pixabay

Pe fondul introducerii de sancțiuni dure împotriva Federației Ruse, legat de operațiunile militare din Ucraina, o serie de companii străine și-au anunțat retragerea din țară, suspendarea sau „transferul” afacerilor. Kommersant a discutat cu juriștii despre ce ar putea însemna acest lucru, ce mecanisme legale există și dacă străinii pot aranja, în prealabil, condiții pentru revenirea pe piața rusă.

<< După începerea operațiunii militare din Ucraina, multe companii internaționale au anunțat suspendarea activității în Rusia sau retragerea completă, iar lista e completată în fiecare zi cu nume noi. În același timp, unii au precizat că intenționează să-și „transfere afacerile rusești”.

În special, pe 15 martie, compania britanică de tutun Imperial Brands (mărcile Davidoff, Richmond și Gitanes) a explicat că „a început negocierile cu o persoană juridică rusă privind transferul afacerilor în Rusia”, va lua măsuri pentru menținerea „continuității funcționării” întreprinderii și va continua să plătească salariile angajaților „până la finalizarea tuturor proceselor de transfer”.

British American Tobacco (mărcile BAT, Dunhill, Lucky Strike și Rothmans) și-a anunțat de asemenea retragerea din Federația Rusă: „Am început procesul de transfer rapid al afacerilor noastre din Rusia, în deplină conformitate cu legile internaționale și locale. Vom continua să plătim salarii celor 2.500 de angajați și vom face tot posibilul pentru a ne asigura că aceștia vor avea locuri de muncă în viitor”. După cum a aflat Kommersant, afacerea va fi condusă de un distribuitor și partener vechi al BAT – SNA Group, care promite să mențină producția și aprovizionarea la același nivel.

Philip Morris International a declarat, pe 24 martie, că are în vedere opțiuni de restructurare, inclusiv un posibil transfer de active. Pe 28 martie, compania olandeză de bere, Heineken, a anunțat și ea căutarea unui nou proprietar pentru afacerea rusă.

Transferul afacerii se referă, de obicei, la orice tranzacție care implică transferul dreptului de proprietate asupra acțiunilor, acțiunilor, activelor, spune Anton Samohvalov, partener la firma de avocatură KIAP. Principala modalitate este vânzarea unei acțiuni sau acțiuni ale unei persoane juridice prin care operează o afacere străină în Federația Rusă, adaugă Alexander Sharapov, avocat la KSK Group. Astfel, persoane legate de așa-zisele țări neprietenoase sunt scoase din structura de conducere a companiei ruse, clarifică avocatul, iar proprietarii străini de afaceri „acoperă pierderile de reputație din cooperarea cu Federația Rusă”. Potrivit partenerului director al RI-consulting, Elena Gladișeva, putem vorbi atât despre o vânzare completă, cât și despre o reducere a cotei unui acționar străin în beneficiul unuia minoritar.

Riscuri nominale

Dacă scopul ieșirii este pur reputațional sau este legat de sancțiuni, poți transfera acțiuni nominal sau unei persoane prietene. Alina Hammatova, manager de proiect la S&K Vertical, explică faptul că, în acest caz, legăturile juridice formale dintre compania rusă și entitatea străină încetează, însă, „ținând cont de gradul de influență asupra proprietarului nominal, entitatea străină își păstrează capacitatea de gestionare a activităților companiei”.

Acest mecanism este bine cunoscut și înțeles de afacerile rusești, deoarece a fost folosit de mulți ani ca răspuns la sancțiunile occidentale. „Oamenii de afaceri din Federația Rusă au experiență atunci când „atârnă” active de persoane care nu sunt supuse sancțiunilor”, explică partenerul Lenar Wealth Management, Lenar Rkhmanov. „Primul val de astfel de „transferuri” a avut loc în 2014”.

Potrivit lui Artem Denisov, Managing Partner la Genesis Law Firm, în cele mai multe cazuri, decizia companiilor străine de a transfera active este „explicată prin presiune” și chiar „au dorința de a sta cu fundul pe două scaune, adică de a pleca oficial, dar a și păstra afacerea”. Prin urmare, consideră avocatul, „probabil vor căuta variante de proprietate anonimă”.

Cu toate acestea, transferul unui bun către un proprietar nominal implică riscuri mari și poate avea „consecințe imprevizibile”, avertizează avocații. „Nominalul” poate muri, își poate pierde capacitatea de a se ocupa sau pur și simplu poate începe să fure active. Tranzacțiile de transfer de active pot fi invalidate ca false, iar beneficiarului însuși îi va fi dificil să-și confirme statutul, inclusiv pentru obținerea de împrumuturi corporative, dar există și riscuri fiscale, spune Anton Samohvalov: „Există instrumente pentru a reduce fiecare risc, dar orice construcție artificială dă naștere unor astfel de pericole. Beneficiarii vor trebui să găsească un echilibru”.

Căi de ieșire

Dacă o companie rusă este organizată sub forma unui SRL (conform lui Anton Samohvalov, practic așa au fost create filialele investitorilor străini în Federația Rusă), este posibilă o simplă „ieșire din societate”. „La părăsirea companiei, acționarului trebuie să i se plătească valoarea reală a cotei sale din capitalul autorizat sau, cu acordul său, i se pot emite proprietăți de aceeași valoare, în natură”, explică Alexander Șarapov.

Valoarea reală a acțiunii conform art. 23 din Legea SRL se stabilește pe baza situațiilor financiare pentru ultima perioadă de raportare anterioară datei emiterii. Cu toate acestea, poate fi dificil să plătești un acționar străin care se retrage dacă SRL are un cont la o bancă sancționată, iar participantul nerezident care se retrage nu are un cont în Federația Rusă, avertizează Denis Yurov, partener Delcredere.

Alina Hammatova vorbește de „crearea de noi entități juridice în companii offshore și vânzarea participațiilor din organizațiile rusești către acestea”, ca un posibil mecanism de transfer de afaceri: „Participarea la management prin companii offshore face dificilă dezvăluirea beneficiarilor finali ai afacerii, păstrând în același timp controlul corporativ.” În plus, este posibilă reorganizarea companiei prin alocarea unei noi persoane juridice, căreia îi vor fi transferate o parte sau majoritatea activelor, notează Elena Gladișeva.

O altă opțiune este transferul afacerii către management. Doamna Gladișeva explică faptul că o serie de companii aveau deja opțiuni pentru a încuraja managementul de vârf prin posibilitatea de a obține acțiuni și statut de participant, în cazul atingerii anumitor indicatori. Acum, consideră avocatul, opțiunile pot fi exercitate.

Bilet de întoarcere

Mai de încredere, potrivit avocaților, ar fi varianta unei ieșiri reale dar cu conceperea unui mecanism legal de revenire. Deci, concomitent cu vânzarea acțiunii, este posibilă încheierea unui acord de opțiune de răscumpărare la apariția anumitor condiții, clarifică Denis Iurov.

„Opțiunea permite deținătorului său să cumpere o participație la companie în orice moment, fără a implica persoana care a emis opțiunea”, explică Artem Barinov, șeful departamentului de soluționare a litigiilor la Savina Legal. În opinia sa, mecanismul va fi cel mai atractiv pentru beneficiarii străini care se așteaptă să-și recupereze activele „atunci când oportunitatea de a face afaceri va reveni în Federația Rusă”.

În loc de opțiune, concomitent cu vânzarea acțiunilor, poate fi semnat un acord corporativ cu cumpărătorul. Dar acest lucru este mai riscant, crede Denis Iurov, deoarece un acord corporativ cu un fost acționar nu exclude riscul de a vinde acțiuni de către un nou proprietar în favoarea altor persoane. Potrivit art. 67.2 din Codul civil al Federației Ruse, este posibilă contestarea unei tranzacții încheiate cu încălcarea unui acord corporativ numai dacă noul cumpărător de acțiuni știa despre această încălcare. O altă opțiune poate fi încheierea unui contract de răscumpărare (vânzarea de acțiuni cu obligația de a le vinde înapoi după o anumită perioadă), adaugă domnul Iurov.

În cele din urmă, un proprietar străin poate să nu vândă o participație într-o întreprindere rusă, ci doar să transfere puteri executive unei companii de management, sugerează Alina Hammatova. În acest mod, o persoană străină va fi îndepărtată din conducerea directă a afacerilor rusești. Cu toate acestea, participarea corporativă a entității străine este păstrată (prin deținerea de participații sau acțiuni), ceea ce, potrivit doamnei Hammatova, nu rezolvă problema „distrugerii legăturilor legale formale cu Rusia”.

Cota vagă

Complicarea analizei mecanismelor legale de ieșire a străinilor din afacerile avute în Rusia este reglementarea permanent actualizată, concepută în mod deschis pentru a preveni acest lucru. Astfel, în baza Decretului Președintelui Federației Ruse nr. 81 din 1 martie, a fost adoptat Decretul Guvernului nr. 295 din 6 martie (intrat în vigoare la 7 martie), potrit căruia este necesară permisiunea comisiei guvernamentale de control al investițiilor străine pentru tranzacții efectuate de rezidenți ai Federației Ruse cu persoane străine care sunt asociate cu țări neprietenoase. Este necesară coordonarea, în special, a tranzacțiilor de înstrăinare de valori mobiliare și imobiliare. Avocații spun că primele cazuri de eliberare a autorizațiilor există deja, dar nu fac referire la anumite firme.

Denis Iurov subliniază că toate opțiunile pentru transferul unei afaceri cu transferul dreptului de proprietate asupra acțiunilor sunt supuse unui acord al comisiei juridice, dacă o persoană străină este asociată cu o țară neprietenoasă. „Este necesară aprobarea prealabilă a oricăror tranzacții care implică achiziția de acțiuni”, confirmă Alina Hammatova.

În ceea ce privește necesitatea unui acord asupra înstrăinării de acțiuni la un SRL, opiniile avocaților sunt împărțite. Dacă respecți litera noilor reguli, permisiunea comisiei guvernamentale este necesară doar pentru tranzacțiile cu acțiuni, spune Elena Gladișeva, și este totuși necesară aprobarea vânzării de acțiuni la un SRL numai dacă organizația este clasificată ca fiind strategică (conform legii investiţiilor străine în întreprinderi strategice). „În mod oficial, acțiunile unui SRL nu sunt valori mobiliare, prin urmare, putem concluziona că cerința nu se aplică acestora”, este de acord Denis Iurov. „Acest lucru este confirmat indirect de explicațiile Camerei Notariale Federale (FNP)”. Pe 16 martie, FNP a anunțat pe site-ul său o nouă procedură de certificare a tranzacțiilor de înstrăinare de bunuri imobiliare sau de valori mobiliare, în care una dintre părți este nerezident. Din precizări, rezultă că daca țara de cetățenie a solicitantului este inclusă în lista celor neprietenoși, notarul trebuie să îi ceară solicitantului avizul pentru tranzacție de la comisia juridică. Totodată, se precizează pe site-ul FNP, „procedura descrisă nu se aplică la înregistrarea drepturilor de moștenire, la tranzacțiile de înstrăinare de acțiuni la capitalul autorizat al unui SRL, precum și la eliberarea de împuterniciri”.

Alina Hammatova admite însă că utilizarea termenului „titluri de valoare” în lista tranzacțiilor aprobate este „o consecință a imperfecțiunii tehnicii legislative” (…).

În același timp, logica lucrărilor comisiei guvernamentale rămâne un mister. „Scopul tranzacției ar trebui indicat în cererea de aprobare, dar nu au fost stabilite criteriile după care comisia guvernamentală o va evalua”, atrage atenția Alexander Șarapov. El crede că acordul va fi verificat pentru a vedea dacă „dăunează intereselor Federației Ruse”. Potrivit Elena Gladișeva, acordul „va depinde de gradul de risc privind un efect negativ asupra companiei în ansamblu, produs prin ieșirea unui participant străin și asupra angajaților săi”. „În timp ce se menține obiectivul de a asigura stabilitatea și funcționarea afacerilor în Federația Rusă”, crede ea, permisele vor fi obținute „destul de repede și fără obstacole din partea statului”.

Alina Hmmatova este sigură căaprobarea va fi imposibil de ocolit: „Autoritățile fiscale, depozitarii, notarii au fost deja anunțați despre procedura de efectuare a tranzacțiilor. Au primit instrucțiuni interne”. „Fără obținerea permisiunii, ieșirea unui investitor străin nu va fi înregistrată nici de registrator (pentru o societate pe acțiuni), nici de autoritatea fiscală (pentru un SRL),” este de acord Elena Gladișeva. În plus, dacă este încă posibilă vânzarea acțiunilor fără aprobare, tranzacția poate fi declarată invalidă, clarifică Alexander Șarapov. „Cumpărătorii nu au nevoie ulterior de astfel de riscuri”, subliniază Anton Samokhvalov.

Cu toate acestea, menținerea unei afaceri în Federația Rusă poate fi asociată cu riscuri suplimentare, și nu numai cu cele externe. Astfel, pe 22 martie, RBC a raportat că RSPP a propus Ministerului Economiei, „pentru a proteja interesele naționale”, să restrângă drepturile acționarilor străini ai întreprinderilor strategice rusești și companiilor cu participare de stat, precum și acelor companii în care acestea din urmă dețin 20% sau mai mult.

În special, sindicatul propune privarea nerezidenților de dreptul de a cere o adunare extraordinară a acționarilor, de a nu ține cont de voturile acestora, de a nu le acorda dreptul de a cere răscumpărarea de acțiuni în timpul reorganizării companiei sau delistării, pentru a permite companiei să refuze să le plătească dividende. Totodată, potrivit RSPP, este posibil să se prevadă un mecanism prin care Banca Centrală sau comisia guvernamentală să facă excepții pentru străinii din anumite țări.

Asociația Investitorilor Profesioniști s-a opus deja ideii, spunând că implementarea acesteia ar însemna o pierdere pe termen lung a încrederii în piața rusă pentru toate tipurile de investitori și nu ar contribui la stabilizarea financiară, spre deosebire de restricțiile privind retragerea capitalului. >>

NOVAIA GAZETA | Exodul. „Operațiunea specială” din Ucraina a accelerat prăbușirea structurii internaționale a Bisericii Ortodoxe Ruse

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here