Salariul minim ar putea crește cu 7,2%, a anunțat Ludovic Orban. Care e formula de calcul

Florin Citu Ludovic Orban
Inquam Photos / Ilona Andrei

Premierul Ludovic Orban a anunțat că săptămâna aceasta va fi finalizată formula pentru salariul minim. Potrivit calculelor preliminarii, va alea loc o creștere de peste 7%.

„În cursul acestei săptămâni, definitivăm propunerile pentru formula de calcul a salariului minim. Dacă stabilim că formula de calcul pentru salariul minim va fi determinată de rata inflației, indicele de creștere a prețurilor de consum și indicele de creștere a productivității, salariul minim pe economie ar putea crește cu 7,2%” a transmis Ludovic Orban, potrivti unui mesaj postat pe pagina de Facebook a Guvernului.

În prezent, salariul minim brut este de 2080 lei, ceea ce înseamnă că majorarea va fi de circa 150 de lei, dacă este să luăm în calcul procentul transmis de primul ministru. Dacă este să calculăm la salariul minim net – 1263 lei – mărirea va fi de 90 de lei.

În ultimele zile ale guvernului Dăncilă, pesediștii au promis o majorare cu 100 de lei. Săptămâna trecută, ministrul de Finanțe a spus că orice mărire va fi gândită ca să aibă impact pozitiv.

„Noi nu ne uităm la o sumă anume. Ne uităm ca impactul salariului minim să fie pozitiv atât pentru cetățeni, cât și pentru companii. Eu aș vrea să fie o legătură transparentă între salariul minim și productivitate. Trebuie să trecem peste această discuție legată de sumă-100 de lei, 110 lei sau 80 de lei! Nu, salariul minim trebuie să aibă un impact în economie pozitiv” a explicat Florin Cîțu.

Întrebat de ce nu amână Guvernul Orban până la începutul anului viitor această majorare a salariului minim, ministrul de Finanțe a spus că vrea să facă totul acum, public și transparent, astfel încât antreprenorii să știe din timp pentru ce trebuie să se pregătească.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here