„Șansele sunt 50-50”. Erdogan riscă o înfrângere în alegerile pe muchie de cuțit din Turcia

Dacă funcționarii publici din Ankara sunt un barometru precis al schimbărilor de fronturi în politica națională a Turciei, atunci cel mai longeviv lider al țării, Recep Tayyip Erdoğan, ar putea avea într-adevăr probleme la alegerile din mai, scrie POLITICO.

<< Principalul partid de opoziție, Partidul Republican al Poporului (CHP), afirmă că birocrații își trimit deja CV-urile, pregătiți de o nouă ordine, simțind că acesta ar putea fi sfârșitul dominației de peste două decenii a lui Erdoğan.

Acest lucru ar fi o ușurare pentru mulți din Occident, care sunt din ce în ce mai frustrați de statalitatea conflictuală a populistului islamist într-o țară strategică de 85 de milioane de locuitori. Numai în ultimele luni, Turcia a oferit în liniște Rusiei rute comerciale clandestine pentru a învinge sancțiunile, a impus un drept de veto asupra intrării Suediei în NATO și a angajat Grecia într-o șicană de mare risc cu avioane de vânătoare deasupra Mării Egee.

Dar oare CHP interpretează exagerat această avalanșă de CV-uri? Caută funcționarii pur și simplu să spele putina?

Posibil, dar comportamentul lor este o reflectare clară a nervozității crescute pe coridoarele puterii. Aparatul de stat se pregătește pentru un șoc. Iar după cel mai grav cutremur din aproape un secol – precum și după ani de proastă gestionare economică – există o anticipare febrilă a schimbării în parlament și în sediile de partid.

De ani de zile, Partidul Justiției și Dezvoltării (AKP) al președintelui, aflat la guvernare, a emanat încredere înainte de alegeri – și pe bună dreptate. Într-o succesiune aproape neîntreruptă, Erdoğan a câștigat două competiții prezidențiale, trei referendumuri pentru modificarea constituției și cinci alegeri parlamentare. Dar astăzi, lucrurile sunt diferite. Acum, chiar și susținătorii președintelui turc recunosc că, după mai bine de 20 de ani la putere, atractivitatea lui Erdoğan se diminuează. Și, deși acesta a izbutit să câștige în 2018, este semnificativ faptul că CHP a câștigat alegerile cruciale pentru primăriile din marile orașe Ankara, Istanbul și Izmir în anul următor.

„Șansele sunt 50-50”, a declarat un membru important al administrației. „Oamenii simt că vine schimbarea”.

Sondajele din Turcia pot fi o afacere neclară, partidele efectuând sondaje private care produc adesea rezultate convenabile pentru campaniile lor. Cu toate acestea, sondajele recente plasează opoziția cu peste 10 puncte în față, deși echipa Erdoğan susține că va avea în continuare un avantaj în luna mai.

Cu toate acestea, o persoană din interiorul AKP a declarat că, la o reuniune la nivel înalt, desfășurată imediat după cutremurul devastator din februarie, în care au murit peste 48.000 de persoane în Turcia, mai mulți oficiali ai partidului au fost atât de neliniștiți încât au cerut amânarea alegerilor, dar cerința le-a fost respinsă de Erdoğan.

Detractorii săi spun că alegerile din mai, care duce și la schimbarea parlamentului, reprezintă ultima șansă de a salva democrația turcă. Teama lor este că Erdoğan privește votul ca pe o oportunitate istorică – la exact 100 de ani de la fondarea republicii seculare a lui Mustafa Kemal Atatürk – de a conduce țara într-o direcție mai conservatoare din punct de vedere religios, cu puteri și mai mari pentru el și clica sa. În timp ce susținătorii îl numesc pe președintele de 1,85 m „bărbatul înalt”, adversarii săi l-au supranumit „bărbatul unic”, din cauza concentrării aproape regale a puterii individuale.

Dar adepții AKP spun în replică că, dacă va câștiga, Erdoğan va căuta să pună statul în slujba poporului, împingând înainte proiectele somptuoase de asistență socială și de construcții care i-au adus sprijinul.

Totul despre cutremur

Multe figuri din guvern și din partid au primit ordin să păstreze tăcerea în perioada sensibilă de dinaintea alegerilor și vor vorbi doar sub rezerva anonimatului – așa cum este și cazul unor figuri din opoziție, îngrijorate de represaliile statului. POLITICO a vorbit cu unii dintre acești înalți funcționari, politicieni și persoane din interiorul guvernului despre planurile lui Erdoğan pentru alegeri și după acestea, atât în țară, cât și în străinătate.

În mod nesurprinzător, un subiect pare să domine.

„De acum încolo, alegerile înseamnă cutremur”, a declarat un senior insider AKP.

Criticii lui Erdoğan îl atacă pe acesta pentru modul în care a gestionat dezastrul. Partidul său este criticat pe scară largă pentru că a fost prea apropiat de companiile de construcții de proastă calitate ale căror clădiri improvizate au mărit numărul de morți. De asemenea, oponenții săi îi reproșează de mult timp ceea ce ei spun că sunt ani de autoritarism – în calitate de prim-ministru între 2003 și 2014, iar de atunci în calitate de președinte – în timp ce instituțiile au decăzut, iar oponenții politici au fost închiși.

Kemal Kılıçdaroğlu, liderul CHP, a fost primul lider de partid care a vizitat zona afectată de cutremur. „Dacă există cineva responsabil pentru acest proces, acela este Erdoğan. Este acest partid de guvernământ care nu a pregătit țara pentru un cutremur timp de 20 de ani”, a declarat el într-un mesaj video la o zi după dezastru.

Cu toate acestea, Erdoğan își adaptează cu grijă campania la starea de spirit sobră a țării. Un politician apropiat președintelui a declarat că campania electorală va fi „solemnă, hotărâtă și unificatoare”, concentrându-se pe munca de ajutorare și de reparație în regiunea afectată de cutremur. El a adăugat că peste două treimi din cei aproape 300 de parlamentari ai AKP s-au îndreptat spre zonă în prima săptămână după dezastru și că peste 100 sunt activi în regiune în prezent.

Întotdeauna dornic să se proiecteze pe sine ca un om de acțiune, Erdoğan dorește, de asemenea, să fie văzut făcând progrese în ceea ce privește reconstrucția înainte de vot. În condițiile în care 1,5 milioane de persoane au rămas fără adăpost și sunt necesare cel puțin 500.000 de locuințe noi, potrivit ONU, președintele a promis că reconstrucția va fi finalizată în decurs de un an. Ministrul afacerilor urbane al lui Erdoğan a anunțat deja începerea construcției a 72.000 de locuințe în Kahramanmaraș – epicentrul cutremurului cu magnitudinea de 7,8 grade – în timp ce aproximativ 50 de companii, unele dintre ele apropiate de AKP, au început să concureze pentru licitații în vederea reconstruirii regiunii.

„Turcii iubesc stabilitatea și un management puternic”, a declarat o persoană apropiată lui Erdoğan. „Există sentimentul că acest lucru poate fi făcut doar de Erdoğan. Iar el este singurul care poate construi case într-un an.”

O persoană din interior de rang înalt a fost de acord: „Construcția este ceea ce reprezintă acest guvern. Acesta este lucrul pe care știe să-l facă cel mai bine.”

Când vine vorba de chestiunea puterii centralizate, totuși, anturajul președintelui susține că stilul său de conducere cu mână de fier este tocmai motivul pentru care este bine echipat pentru a face față unor astfel de calamități.

„Crizele prin care a trecut omenirea – cum ar fi pandemia, războiul, finanțele, [lipsa] alimentelor – au demonstrat din nou importanța unei conduceri politice puternice și stabile”, a declarat pentru POLTICIO Fahrettin Altun, directorul de comunicare al lui Erdoğan.

Subliniind anvergura internațională a ambițiilor lui Erdoğan, Altun a adăugat că, dacă președintele va fi reales, țara nu va căuta doar să acționeze ca o „putere regională stabilizatoare și eficientă”, ci și ca un „actor global puternic”, cu o politică externă și soluții de securitate proprii.

Mașina electorală

Cu toate acestea, amploarea dezastrului a traumatizat milioane de turci, iar acest lucru nu va face decât să agraveze provocările cu care Erdoğan se confrunta deja în acest an, în mare parte din cauza dificultăților economice ale Turciei, cum ar fi inflația galopantă și un deficit comercial record. Erdoğan este văzut ca fiind cel care a turnat combustibil pe focul creșterii prețurilor prin reducerea ratelor dobânzilor.

Opoziția divizată a țării s-a unit în cele din urmă în jurul unui singur candidat, Kılıçdaroğlu – liderul de lungă durată al principalului partid secular de opoziție, un om la fel de dur ca Erdoğan. În mod crucial, Partidul Democrat al Poporului, prokurd, a declarat, de asemenea, că nu va prezenta un candidat, ceea ce va permite un front de vot și mai unit împotriva lui Erdoğan.

Cu toate că opoziția consideră că nu a avut niciodată un astfel de impuls, totuși, tabăra lui Erdoğan spune că sondajele private extinse ale președintelui arată o altă poveste. Aceștia adaugă că atunci când oamenii sunt întrebați cine cred că va câștiga alegerile, mai mult de 50 la sută spun Erdoğan.

„Erdoğan este o mașină electorală”, a recunoscut un oficial CHP. „Nu luăm alegerile ca fiind de la sine câștigate… Trebuie să știm cum vor fi organizate urnele de vot și listele de alegători din regiunea seismică.”

Într-adevăr, organizarea alegerilor atât de curând după un astfel de dezastru – și într-o regiune încă supusă regimului de urgență de către Erdoğan – reprezintă o provocare logistică uriașă și o posibilă amenințare la adresa unei competiții corecte și transparente.

Opozanții au speculat, de asemenea, că guvernul lui Erdoğan ar putea manipula în jur de 5% din voturi, în special în astfel de circumstanțe confuze – deși AKP a respins constant cu furie astfel de insinuări.

„Securitatea scrutinului este principala problemă”, a declarat un cercetător politic care a cerut să rămână anonim. „Kılıçdaroğlu nu concurează doar împotriva lui Erdoğan, ci și împotriva securității statului, a sistemului judiciar și a aparatului financiar aflat sub controlul său.”

Actor regional

Liniile de luptă ale alegerilor sunt clar trasate: Erdoğan va susține că se află într-o poziție unică pentru a ajuta Turcia să depășească dezastrul, în timp ce adversarii săi vor da vina pe el pentru majoritatea problemelor actuale ale țării. Astfel, în cazul în care Erdoğan va triumfa, agenda internă pare, de asemenea, clară, cel puțin pentru primii câțiva ani: Ajutorarea victimelor cutremurului și sarcina uriașă de reconstrucție vor domina titlurile ziarelor, chiar dacă criticii lui Erdoğan susțin că acesta se folosește de puterea sa asupra statului pentru a limita dezbaterea politică.

Pentru restul lumii, însă, accentul se va pune pe politica externă, la fel cum războiul din Ucraina continuă să ilustreze ce jucător strategic important este Turcia, având în vedere rolul său, de exemplu, în intermedierea acordurilor privind cerealele între Kiev și Moscova.

Între timp, Suedia așteaptă acordul lui Erdoğan pentru a putea adera la NATO – o chestiune deosebit de dificilă pentru Stockholm din cauza divergențelor cu Ankara, care variază de la problemele kurde la cererile de extrădare și la arderea unui Coran în fața ambasadei turce.

În mod clar, după toți acești ani de Erdoğan, Turcia s-a obișnuit să tragă de mânecă ca actor independent și, în ciuda apartenenței sale la NATO, este mult mai mult decât un adept servil al unei alianțe conduse de Statele Unite.

„În 20 de ani, am adus Turcia într-un punct critic”, a declarat Akif Çağatay Kılıç, fost ministru și actual șef al Comisiei pentru afaceri externe a parlamentului turc din partea AKP. „Faptul că astăzi ni se cere părerea despre Orientul Mijlociu, Marea Egee, Mediterana de Est și Rusia arată că Turcia se află în centru.”

El a adăugat că Turcia va continua să fie un actor regional independent și un factor de decizie, indiferent de rezultatul alegerilor, iar mare parte din acest lucru este moștenirea lui Erdoğan.

În timp ce președintele însuși se pregătește pentru cele mai dificile alegeri din timpul cât a fost la putere, sentimentul că a transformat Turcia este la fel de puternic ca și semnalele că, de data aceasta, se luptă pentru supraviețuirea sa.

Lupta este încrâncenată, iar șansele poate puțin mai mult decât o tragere la sorți. Și, chiar dacă abilitățile politice ale lui Erdoğan s-au știrbit de-a lungul a două decenii la putere, mașina AKP își păstrează credința.

„El urmărește cu răceală întreaga situație”, a declarat un senior din interiorul AKP, înainte de a face o comparație religioasă neașteptată. „El este ca o stâncă, la fel ca Sfântul Petru la Roma.”>>

FRACTURĂ DESCHISĂ LA MOSCOVA | Prigojin desființează teza lui Putin: Nu există naziști în Ucraina. Rusia nu luptă cu NATO

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here