Scandal uriaș în Ucraina: Companie din domeniul apărării, acuzată de pactizare comercială cu separatiștii

Una dintre cele mai mari companii din Ucraina este implicată într-un scandal în legătură cu presupuse „acțiuni subversive” în avantajul Rusiei. Este vorba despre Motor Sich, gigantul producător de motoare pentru avioane și elicoptere.

Mai mulți reprezentanți ai Motor Sich sunt investigați acum de Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) pentru „acțiuni subversive” împotriva statului, fiind acuzați că au furnizat echipamente militare Rusiei.

Nu este prima anchetă despre activitatea companiei. Pe 19 iulie, SBU anunța într-o declarație că, timp de doi ani, fabrica Snizhne, o filială a Motor Sich din Donețk, a finanțat rebelii proruși din Donbas prin plata impozitelor către administrația separatistă. Asta laolaltă cu presupusa asistență tehnică furnizată trupelor secesioniste.

Pe liniile fabricii Snizhne se produc lame de turbină pentru elicoptere, avioane de luptă și aeronave civile.

Eroul al Ucrainei și furnizor de tehnică militară pentru rebeli

În centrul scandalului, cu accente de spionaj industrial, se află președintele Motor Sich, Veaceslav Boguslaiev. În 2000, acesta era decorat cu cea mai înaltă distincție, de Erou al Ucrainei, pentru ca, șaptesprezece ani mai târziu, acesta să „întoarcă armele” împotriva statului ucrainean, colaborând cu rușii, potrivit unei investigații a site-ului Lb.ua din ianuarie 2018.

Pentru a fenta legile ucrainene legate de interdicția impusă comerțului cu Rusia în 2014, după anexarea Peninsulei Crimeea și declanșarea războiului separatist, Boguslaiev ar fi transferat controlul managerial al Motor Sich către o altă companie, care trebuia să continue mai departe afacerile în teritoriile ocupate de separatiști.

O altă investigație jurnalistică a revelat faptul că Aviatech, înregistrată în orașul rusesc Rostov-pe-Don, preluase pârghiile manageriale ale Motor Sich. Interesant este că proprietarii Aviatech sunt nimeni alții decât partenerii ruși de afaceri ai Veaceslav Boguslaiev, printre care un nume greu din sectorul de apărare al Rusiei, Anatolie Sitnov, fostul comandant al Armatei Ruse.

Sitnov este și membru în consiliul de supraveghere al VKMS, un producător de elicoptere din Rusia deținut tot de Boguslaiev. Iar unul dintre directorii VKMS este Viktor Denisov, fost responsabil cu transportul militar în Rusia.

În ciuda retoricii lui Boguslaiev privind respectarea legislației ucrainene, alte anchete au arătat că Motor Sich furnizează în continuare componente pentru motoarele rusești.

Caracatița ar fi, însă, mult mai amplă, Veaceslav Boguslaiev deținând și o serie de companii cu legături în serviciile secrete ruse, cum ar fi Borisfen, Losiny Ostrov sau Aviaremont-MS.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here