Scandalul Pegasus. Cum funcționează softul israelian prin care Viktor Orban ar fi spionat jurnaliști și rivali politici

Viktor Orban/ Facebook

Opoziţia ungară şi mai multe organizaţii de presă au cerut luni guvernului condus de Viktor Orban clarificări asupra presupusei spionări a jurnaliştilor prin intermediul programului informatic israelian Pegasus, dezvăluită duminică de o investigaţie atribuită unor mass-media internaţionale.

Potrivit portalului ungar de investigaţii Direkt36, citat de agenţia EFE, programul Pegasus a fost folosit în Ungaria pentru spionarea mai multor jurnalişti, proprietari ai unor mass-media, avocaţi şi fotografi.

„Am descoperit în timpul investigaţiilor probe indirecte care arată că în spatele operaţiunilor secrete există entităţi statele ungare”, menţionează Direkt36, care estimează la aproximativ 300 numărul persoanelor spionate în Ungaria cu ajutorul acestui software comercializat de compania israeliană NSO Group.

Conform aceluiaşi portal, analiza telefoanelor mobile a cel puţin doi jurnalişti ungari sugerează că aceştia au fost spionaţi cu programul Pegasus, care este introdus de la distanţă în smartphone-uri şi accesează datele acestuia şi convorbirile purtate.

„Dacă acest lucru s-a întâmplat, ar fi inacceptabil, revoltător şi ilegal”, a reacţionat Federaţia Ungară a Jurnaliştilor, care, la fel ca opoziţia ungară, a cerut guvernului să lămurească dacă şi în ce scop este implicat într-o asemenea operaţiune.

Reacția Fidesz

Într-o primă reacţie transmisă de agenţia ungară MTI, un responsabil al partidului de guvernământ Fidesz, Janos Halasz, a declarat că „relatările publicate de presa de stânga sunt nefondate şi menite doar să alimenteze sentimentele politice”, transmite Agerpres.

Conform unei investigaţii publicate duminică de 17 mass-media internaţionale, printre care Washington Post, Wall Street Journal, CNN, Le Monde, France 24, AFP, The Guardian, Die Zeit sau El Pais, numeroase guverne au folosit programul Pegasus în acţiuni de spionaj, inclusiv împotriva unor politicieni, jurnalişti sau activişti.

Autorii investigaţiei vorbesc şi despre o listă cu circa 50.000 de telefoane mobile posibile ţinte ale folosirii acestui program, din care mai puţin de 1.000 au fost identificate şi cel puţin 37 ar fi fost infiltrate efectiv, admiţând încă că nu au reuşit încă să elucideze de unde provine lista, care este obiectivul elaborării ei şi câte contacte au fost efectiv monitorizate.

Scandalul Pegasus a provocat acum o dezbatere şi în mediul politic israelian, deşi nu este prima dată când se dezvăluie că acest program este folosit de diferite guverne în acţiuni de spionaj, fiind în trecut menţionat inclusiv în cazul asasinării jurnalistului opozant saudit Jamal Khashoggi sau în spionarea opozanţilor catalani de către guvernul spaniol.

Un parlamentar al partidului liberal israelian Meretz, Mossi Raz, a cerut guvernului condus de Naftali Bennett să sisteze exporturile companiei NSO Group către ţările nedemocratice, relatează Reuters. În schimb, un alt membru al aceluiaşi partid, Yair Golan, fost adjunct al comandantului armatei, a declarat că relatările apărute „par tendenţioase, cu o motivaţie comercială” şi a ţinut să menţioneze că există în lume şi alţi producători de astfel programe de spionaj.

Cât despre compania NSO Group, aceasta s-a apărat afirmând că produsele sale sunt vândute agenţiilor guvernamentale de informaţii şi de aplicare a legii verificate ca având drept activitate combaterea terorismului şi a criminalităţii organizate.

Ungaria are una dintre cele mai relaxate legislații privind supravegherea

Un fost angajat al NSO, compania israeliană care a dezvoltat soft-ul, a confirmat că Ungaria l-a achiziționat în 2017, după una dintre vizitele lui Benjamin Netanyahu, fostul premier al Israelului, în Ungaria. NSO a negat că primește dispoziții de la guvernul israelian în ce privește clienții săi.

Ca răspuns la aceste informații, un purtător de cuvânt al guvernului de la Budapesta spus: „Ungaria este un stat democratic guvernat prin domnia legii și, prin urmare, atunci când vine vorba de indivizi, a acționat în permanență pe baza legilor în vigoare. În Ungaria, organismele de stat autorizate să folosească instrumente de spionaj sunt monitorizate în mod regulat de instituții guvernamentale și non-guvernamentale”.

Totuși, Ungaria are unul dintre cele mai relaxate cadre legale pentru autorizarea supravegherii. Nu există control al instanțelor dacă solicitarea este făcută motivând securitatea națională, fiind necesară doar semnătura ministrului justiției.

Guvernul Orban a aprobat 1285 astfel de solicitări de supraveghere în 2020. Într-un interviu anterior cu un partener al Project Pegasus, ministra justiției din Ungaria, Judit Varga, a fost întrebată dacă ar autoriza supravegherea unui jurnalist. A refuzat să răspundă la întrebare, pe care a numit-o o „provocare”.

La aceeași întrebare, biroul de presă al guvernului a răspuns într-o manieră care aduce aminte de o dictatură: „Ați pus aceste întrebări guvernelor SUA, UK, Germaniei sau Franței. Dacă ați făcut-o, cât de repede ați primit răspunsul și ce fel de răspuns ați primit. A fost vreun serviciu de informații care v-a ajutat să vă formulați întrebările?”

Șefa CE: „Complet inacceptabil”

„Acest lucru trebuie să fie verificat”, dar dacă „se adevereşte” atunci este „complet inacceptabil”, a subliniat Ursula von der Leyen, șefa Comisie Europene, într-o declaraţie făcută presei la Praga.

„Libertatea presei este o valoare centrală a Uniunii Europene”, a avertizat şefa executivului european, care a prezentat în capitala cehă planul de redresare şi rezilienţă al Republicii Cehe (PNRR), în valoarea de 7 miliarde de euro.

Cum funcționează Pegasus

Pegasus este, cel mai probabil, cel mai puternic soft de spionaj dezvoltat vreodată de vreo companie privată. Odată ce a reușit să infecteze un telefon, acesta se transformă într-un dispozitiv de spionaj și monitorizare care poate să copieze mesaje trimise sau primite, poate să copieze și să trimită fotografii și poate să înregistreze apeluri telefonice.

Poate fi folosit inclusiv pentru a filma de pe camera telefonului sau pentru a activa microfonul pentru înregistrarea conversațiilor. Cu ajutorul GPS-ului, poate să arate celui care spionează unde te afli, unde ai fost și cu cine te-ai întâlnit.

O versiune inițială a Pegasus, din 2016, infecta telefoane cu ajutorul unor linkuri de phishing trimise prin SMS sau e-mail. De atunci, însă, capacitățile de atac au devenit mai sofisticate. Acum, infectarea cu Pegasus nu necesită acțiune din partea utilizatorilor, fiind realizată prin atacuri „zero-click”, exploatând vulnerabilități din sistemul de operare al dispozitivului.

În 2019, WhatsApp a dezvăluit că soft-ul NSO a fost folosit pentru a trimite malware către 1400 de telefoane prin folosirea unei astfel de vulnerabilități – doar printr-un apel pe Whatsapp, telefonul țintă putea fi infectat cu Pegasus, chiar dacă persoana nu a răspuns la telefon.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here