UPDATE: Scut diplomatic în apartamentul Svetlanei Alexievici. Printre cei care încearcă să împiedice arestarea scriitoarei, și diplomați din România

UPDATE – Diplomați din România, Lituania, Suedia, Cehia, Austria și din alte state europene au mers acasă la Svetlana Alexievici pentru a da un semnal puternic împotriva unei eventuale arestări a scriitoarei, relatează site-ul lituanian de știri LRT.

„Încălcările brutale ale drepturilor omului continuă, din nefericire în Belarus. Svetlana Alexievici, câștigătoarea Premiului Nobel, sub amenințarea detenției. Alți membri ai Consiliului de Coordonare fie au fost reținuți, fie deportați. Comunitatea Internațională nu poate rămâne tăcută!”, a scris președintele Lituaniei, Gitanas Nausėda, pe Twitter.

„Am primit informații că persoane necunoscute sună la apartamentul Svetlanei Alexievici, probabil reprezentanți ai serviciilor secrete sau poliției”, a declarat ambasadorul Lituaniei în Belarus, Andrius Pulokas.


Svetlana Alexievici, laureata Premiului Nobel pentru Literatură, s-ar afla în pericol în locuința sa din Minsk. Scriitoarea susține că primește telefoane necunoscute și mai multe persoane îi bat la ușă, cel mai probabil agenți sub acoperire ai regimului Lukașenko.

În acest sens, circulă mai multe apeluri pe Facebook, transmise de vecini din cartierul în care locuiește Svetlana Alexievici în capitala belarusă. Aceștia cheamă lumea în stradă pentru a împiedica o eventuală deportare a scriitoarei.

Practic, la ora actuală, Svetlana Alexievici este singura opozantă liberă din Consiliul de Coordonare, creat pentru a realiza o tranziție pașnică a puterii.

Mesajul scriitoarei

Regizorul de teatru Bogdan Budeș, care este și traducător din limba rusă, a tradus pe contul său de Facebook un anunț făcut pe Alexievici, postat pe site-ul PEN International.

Svetlana Alexievici: „N-a mai rămas nimeni dintre prietenii mei, tovarăși de idei, din Consiliul de Coordonare. Toți sînt fie în închisoare, fie izgoniți din țară. Astăzi l-au luat poe ultimul, pe Maxim Znak.

Mai întîi ne-au furat țara, acum îi răpesc pe cei mai buni dintre noi. Dar în locul celor smulși dintre noi, vor veni alții, cu sutele. Acum nu s-a ridicat un consiliu de coordonare. S-a ridicat țara. Vreau să repet ce am spus mereu. Nu am pregătit o lovitură de stat. Nu am vrut să rupem țara în două. Am vrut ca în societate să înceapă dialogul. Lukașenko spune că nu vorbește cu strada — cu sutele de mii de oameni care ies în stradă în fiecare duminică, în fiecare zi. Asta nu e strada. E poporul.

Oamenii ies în stradă cu copii mici pentru că cred în victorie.

Și mai vreau să mă adresez intelighenției ruse, cum i se zice după obiceiul vechi. De ce tăceți? Auzim în sprijinul nostru doar cîteva voci. De ce tăceți cînd vedeți cum e călcat în picioare un popor mic și mîndru? Sîntem, totuși, frații voștri.

Iar poporului meu vreau să-i spun că-l iubesc. Că mă mîndresc cu el.

Uite, iar îmi sună un necunoscut la ușă…”

Reținerea lui Znak

Avocatul Maxime Znak, unul dintre ultimii doi membri ai Consiliului de Coordonare al opoziţiei încă în libertate şi rămaşi în Belarus, a fost reţinut miercuri dimineaţă de bărbaţi mascaţi, îmbrăcaţi în haine civile, au anunţat aliaţii săi, potrivit AFP şi Reuters.

„Maxime Znak a venit la birou pentru a participa la o videoconferinţă, însă nu s-a mai alăturat (discuţiei). Nu a mai apucat decât să trimită cuvântul ‘mascaţi'”, a informat serviciul de presă al grupului său de opoziţie pe canalul său de mesagerie, Telegram, publicând de asemenea o fotografie cu avocatul condus de bărbaţi înarmaţi şi în civil.

Potrivit agenţiei de presă RIA, poliţia din Belarus nu are informaţii privind o presupusă reţinere a lui Znak.

Avocatul lui Znak a declarat, citat de Sputnik Belarus, că apartamentul politicianului de opoziţie a fost verificat de comisia de anchetă a ţării.

Conform Sputnik Belarus, Znak face obiectul unor proceduri judiciare din partea comisiei de anchetă.

Agenţia Interfax a relatat că anchetatori ai statului au verificat de asemenea birourile politicianului de opoziţie Viktor Babariko, aflat la închisoare.

Marţi, o cunoscută lideră a opoziţiei, Maria Kolesnikova, şi-a rupt paşaportul pentru a nu putea fi forţată să treacă graniţa în Ucraina după ce a fost răpită de pe stradă la Minsk, au spus doi dintre aliaţii săi.

Consiliului de Coordonare al opoziţiei încearcă să obţină un dialog cu liderul Aleksandr Lukaşenko în legătură cu ceea ce consideră a fi alegerile prezidenţiale falsificate de la începutul lunii august, în urma cărora a izbucnit o amplă mişcare de protest împotriva veteranului preşedinte al ţării. 

Tihanovskaia, apel către ruși

Lidera opoziţiei din Belarus, Svetlana Tihanovskaia, a făcut apel miercuri la ruşi să susţină poporul belarus „în lupta sa pentru libertate”, în contextul mişcării de contestare a realegerii controversate a preşedintelui Aleksandr Lukaşenko, potrivit AFP.

„Propaganda rusă încearcă să distorsioneze la maximum ce se întâmplă în Belarus”, a declarat Svetlana Tihanovskaia, în primul său mesaj video adresat direct ruşilor, publicat pe reţeaua socială Telegram.

„În nicio etapă aceasta nu a fost o luptă împotriva Rusiei şi sunt convinsă că nici nu va fi”, a adăugat opozanta, refugiată în Lituania, făcând apel la ignorarea „instituţiilor media de propagandă şi a oamenilor politici care afirmă contrariul”.

În vârstă de 66 de ani, Lukaşenko, aflat la putere de 26 de ani, se confruntă de o lună cu o mişcare de contestare inedită. Protestatarii cer plecarea sa, deoarece el „a pierdut şi a falsificat în totalitate rezultatele” alegerilor prezidenţiale, a insistat Svetlana Tihanovskaia.

„Noi, belaruşii, le suntem extrem de recunoscători ruşilor care susţin poporul belarus în lupta sa pentru libertate”, a subliniat ea.

„Să nu lăsăm propaganda să otrăvească relaţiile între popoarele noastre prietene”, a adăugat opozanta.

Declaraţia survine la o zi după un interviu acordat de Aleksandr Lukaşenko pentru media publice ruse în care a spus în special că Rusia va cădea la rândul său dacă regimul său se va prăbuşi.

După ce a acuzat Moscova în campania electorală că încearcă să îl înlăture de la putere, Lukaşenko a făcut un viraj de 180 de grade, pledând pentru sprijinul rus în faţa mobilizării de mulţimi fără precedent de la venirea sa la putere în 1994.

El a discutat de mai multe ori cu Vladimir Putin despre acest subiect, iar preşedintele rus a promis că va trimite trupe dacă mişcarea de contestare va degenera în violenţe. Un summit între cei doi lideri este prevăzut zilele următoare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here