Scrisoare către Viktor Orban: „Când mă voi uita înapoi la viața mea, nu vreau să fiu cineva pe care sinele meu de la 20 de ani l-ar urî”

Foto: Facebook

„Este greu de imaginat cum cineva care a luptat împotriva reprimării brutale comuniste la o vârstă fragedă ar putea deveni ulterior un susținător ferm al altei represiuni. Și totuși, un număr tot mai mare de oameni ca dvs. au făcut exact asta”, scrie Nathan Law, un activist pro-democrație din Hong Kong, într-o scrisoare către Viktor Orban, publicată în Politico.  

🔹 În calitate de membru fondator al partidului Fidesz, care a început ca o organizație democratică de tineret care a rezistat opresiunii sovietice în anii 1980, ar trebui să fii conștient de cum poate arăta puterea atunci când nu există controale sau echilibre care să o împiedice. Sistemul controlului absolut sub Partidul Comunist Chinez nu diferă de cel al Uniunii Sovietice față de care ați protestat când erați tineri – deci de ce ați ales, ca prim-ministru maghiar, să vă alăturați Beijingului și să blocați Uniunea Europeană să-i sprijine pe cei care luptă  pentru libertate în Hong Kong?

Oamenii s-ar putea întreba de ce îi pasă de politica maghiară unui activist democratic exilat și fost legislator care se confruntă cu acuzații politice și cu o potențială încarcerare. Răspunsul este: deoarece ceea ce se întâmplă la Budapesta are un impact asupra a ceea ce se întâmplă în Hong Kong.

De când ați preluat puterea în 2010, intimitatea dvs. crescândă cu guvernul chinez a făcut dificilă exercitarea de către UE a presiunii asupra Beijingului în ceea ce privește încălcările drepturilor omului. Ungaria a fost prima țară a UE care s-a alăturat inițiativei Belt and Road al Chinei în 2015, deschizând calea către Beijing pentru a-și exporta modelul autoritar în lume. Și în anii de după aceea, țara dvs. a fost cel mai mare apărător al Chinei în UE.

În martie anul acesta, ministrul dvs. de externe Péter Szijjártó a criticat sancțiunile împotriva persoanelor și entităților din China și Myanmar ca fiind „inutile” și „dăunătoare”, chiar dacă sute de oameni mureau pe stradă în Myanmar în timpul protestelor și Beijingul desfășura genocidul în Xinjiang. Și în luna mai, Ungaria a blocat UE să transmită o declarație prin care condamnă guvernul chinez pentru că a reprimat democrația din Hong Kong – o declarație pe care fiecare guvern din UE era pregătit s-o semneze.

La începutul acestei luni, ați justificat aceste decizii susținând că lucrați pentru a preveni „reapariția politicilor și culturii Războiului Rece în politica mondială”. Dar Beijingul, nu Occidentul, amenință cu revenirea la acele zile întunecate.

De ani de zile, țările democratice au practicat o politică de angajament și de construire a podurilor cu China, în speranța că, pe măsură ce țara va deveni mai bogată, se va liberaliza și democratiza treptat. În schimb, președintele chinez Xi Jinping a introdus „doctrina încrederii” – stabilindu-și modelul totalitar în opoziție cu liberalismul occidental. Orice critică – fie din partea poporului chinez, fie a comunității internaționale preocupate de încălcările drepturilor omului – este respinsă ca fiind o „forță străină ostilă” care încearcă să declanșeze „revoluții colorate”. Așa arată o mentalitate de Război Rece.

Dle Orbán, dacă sunteți cu adevărat îngrijorat de întoarcerea diviziunii globale, cel mai bun mod de a preveni așa ceva ar fi să lucrați ca parte a unei alianțe democratice pentru a pune în aplicare mecanisme de control și echilibru în privința influenței Chinei asupra lumii.

Când voi îmbătrâni și mă voi uita înapoi la viața mea, nu vreau să fiu cineva pe care sinele meu de la 20 de ani l-ar urî. Cred că simțiți la fel.

UE a fost creată pentru a păstra pacea și democrația. Prin urmare, trebuie să condamne în mod clar încălcările drepturilor omului care pun în pericol pacea mondială – iar Ungaria nu trebuie să-i stea în cale.🟦

2 COMENTARII

  1. O scrisoare cu mult bun simt in componenta . Asteptam ca si politicul din tara vecina noua sa inteleaga ce datorie au fata de cei care au acceptat in ai scoate din COMUNISM. Asteptam ca in alegerile din primavara anului viitor in Ungaria sa se restaureze democratia .Asteptam ca o noua putere ca ceara natiunii maghiare votul in favoarea democratiei si a respectarii satului de drept .Marea arta a unui politician este aceea de a iesi din scena cu fruntea sus si de a nu arunca vina pe altii mereu si mereu .Este valabil , in acest moment , si pentru Romania

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here