Scrisoare deschisă semnată de peste 300 de judecători și procurori: Securitatea financiară asigură independența magistraților

Peste 300 de magistrați semnează o scrisoare deschisă adresată autorităților române, în care explică, pe larg, de ce eliminarea pensiilor de serviciu ale judecătorilor nu este oportună.

Semnatarii scrisorii invită la dialog pe această temă și propun chiar o serie de soluții pe care le consideră echitabile.

Cei 328 de semnatari, judecători și procurori, susțin că, date fiind riscurile și restricțiile asociate profesiei lor, nu văd cum pensiile de serviciu pe care le primesc ar încălca principiul egalității lor cu ceilalți cetățeni și profesioniști din România. „Principiul egalității nu este sinonim cu uniformitatea”, transmit magistrații.

În plus, magistrații amintesc despre faptul că până și în Carta Europeana privind drepturilor judecătorilor, adoptată în 1998 se menționează clar: „În mod special, statutul garantează judecătorului sau judecătoarei care a împlinit vârsta legală pentru încetarea funcției, după ce a exercitat-o ca profesie o perioada determinată, plata unei pensii al cărei nivel trebuie să fie cât mai apropiat posibil de acela al ultimei remunerații primite pentru activitatea jurisdicțională”.

Semnatarii scrisorii transmit și că, de fapt, „Curtea de Justiție a Uniunii Europene, în Hotărârea din 27 februarie 2018, pronunțată în cauza C-64/16, Associacao Sindical dos Juizes Portugueses, a statuat că, la fel ca inamovibilitatea membrilor organismului vizat, perceperea de către aceștia a unei remunerații cu un nivel adecvat în raport cu importanța funcțiilor pe care le exercită constituie o garanție inerentă independenței judecătorilor”.

În acest context, „în orice stat democratic acest tip de securitate financiară este recunoscută în mod clar ca fiind unul dintre elementele esențiale care asigură independența magistraților, în acest ansamblu fiind logic și nivelul unor pensii apropiate de acela al ultimei remunerații primite pentru activitatea jurisdicțională”, se mai arată în document.

Magistrații susțin că legiuitorul, și nu judecătorul de carieră, este de vină pentru inechități și pentru că există persoane care, după ce au părăsit branșa, se reintegrează în magistratură doar de dragul unei pensii. „(…) Toate aceste deficiențe sunt determinate de incapacitatea puterii legislative și executive de a legifera consecvent și neechivoc, iar nu în beneficiul unor entități profesionale direct interesate în obținerea acelor beneficii specifice profesiei de magistrat”, susțin magistrații în scrisoare.

Totodată, semnatarii scrisorii atrag atenția asupra unor rațiuni pentru care eliminarea pensiilor de serviciu ar fi neconstituțională. „În aceste condiții, propunerile legislative prin care, în mod nejustificat și cu înfrângerea normelor constituționale, se operează modificări majore ale sistemului actual de pensii pentru magistrați, urmarindu-se plafonarea ori desființarea pensiilor de serviciu recunoscute acestora, cum este și cea (…) aflată și în prezent în dezbatere la Comisia pentru muncă și protecție socială a Camerei Deputaților, în calitate de for decizional, sunt de natură să aducă atingere gravă a principiului independenței judecătorului”, concluzionează semnatarii scrisorii. Aceștia propun o serie de modificări ale legislației privind pensiile megistratilor pe care le consideră echitabile și invită autoritățile la dialog.

Magistrații oferă și soluții de corectare a acestor anomalii și inechități. ”Vă înaintăm următoarele propuneri de amendare a legislației în vigoare pentru înlăturarea anomaliilor mai sus menționate : Adoptarea unor măsuri fiscale care să determine un cuantum al pensiei care să nu depășească venitul în plată în ultima luna de activitate aferent funcției deținute prin promovare sau numire, cu excluderea oricăror drepturi obținute ca urmare a delegării/detașării; Modificarea tezei finale a art. 82 alin. 2 din Legea nr. 303/2004, în sensul că, la calcularea acestei vechimi se iau în considerare și perioadele în care judecătorul, procurorul, magistratul-asistent, precum și judecătorul de la Curtea Constituțională, judecătorul, procurorul financiar și consilierul de conturi la secția jurisdicțională a Curții de Conturi a exercitat una din profesiile prevăzute la art.33 alin.1, dar nu mai mult de 5 ani”, fiind obligatorie vechimea minimă în magistratură de 20 de ani; Eliminarea din categoria beneficiarilor pensiei de serviciu, reglementată de prevederile Legii nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor și procurorilor, a personalului de specialitate juridică asimilat judecătorilor și procurorilor, având în vedere lipsa unei justificări obiective de acordare a acestui drept”.

1 COMENTARIU

 1. Parazitii din justitie sunt singurii raspunzatori de marasmul lasat in urma de hotiile si devalizarea tarii din ultimii 30 de ani.

  Toate aceste hotii s-au petrecut sub patronajul acestor procurori si judecatori care prin coruptie ,incompetenta,lipsa de caracter si lasitate au favorizat distrugerea acestei tari iar rezultatele se vad in prezent:ultima tara din Europa,cea mai corupta si cea mai inapoiata.
  Aceste categorii de ”privilegiati” care beneficieaza de salarii si pensii aberant de mari si care nu au facut nimic pentru aceasta tara trebuie aduse la realitate prin taierea drastica a salariilor si desfiintarea pensiilor speciale.

  Acest stat paralel de privilegiati care culmea sunt tocmai cei responsabili de distrugerea acestei tari au tupeul si nesimtirea sa faca greva?
  Toti trebuie dati afara fara discutii.Nu este nici o paguba pentru aceasta tara.Oricum rezultatul muncii lor este egal cu ZERO.Dosare musamalizate,prescrise,ascunse prin birouri,sentinte de 2 bani,recuperari ZERO de prejudicii.Totul este un FAKE.Munca lor este un FAKE.

  Orice partid care nu va taia salariile si pensiile aberante va dispare.Nu mai poate fi tolerata aceasta situatie nici macar 1 zi.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here