Scumpire masivă a gazelor începând cu 1 iulie

Foto: Unsplash

Engie, cel mai mare furnizor de gaze pentru populație, a început să trimită clienților înștiințări cu noile oferte, în condițiile în care vechile contracte expiră la jumătatea acestui an. Pentru cine nu schimbă contractul sau furnizorul, prețul gazelor crește cu 25%, de la 1 iulie, scrie Economica.net.

La data de 1 iulie 2020, piața gazelor naturale pentru casnici a fost liberalizată, prețurile reglementate de stat au dispărut, iar oamenii au avut posibilitatea să aleagă un alt furnizor de gaze, o ofertă concurențială a furnizorului lor actual, sau să nu facă nimic, și să primească în continuare gaze de la vechiul lor furnizor la prețul din oferta sa standard, care a înlocuit vechiul preț reglementat.

Doar 28% dintre clienții casnici de gaze semnaseră însă un contract concurențial cu furnizorul de gaze, fie cel actual, fie unul nou, potrivit unor date comunicate de ANRE în luna martie. Acest lucru înseamnă că marea majoritate a clienților sunt încă în ultima situație: primesc gaze de la vechiul furnizor pe care l-au avut înaintea liberalizării, la prețul stabilit acum un an. Contractul, ca și prețul, are însă o valabitate de un an, deci termenul expiră la 30 iunie 2020, iar oamenii trebuie să semneze un nou contract.

Engie a început să transmită deja informări clienților în care le spune că perioada contractuală de un an expiră la 30 iunie și le oferă soluțiile legale: fie semnează un contract nou cu un alt furnizor, fie aleg o ofertă concurențială a Engie, fie nu fac nimic, și în această ultimă situație se va considera acceptată oferta pe care le-o trimite Engie, cu prețul la care va fi furnizat gazul în următorul an, începând cu 1 iulie 2021. Oamenii trebuie să știe că, în orice situație, ca și până acum, nu li se va sista furnizarea gazului.

Ne vom referi în continuare la acea categorie de clienți, cea mai numeroasă, care nu a făcut nimic acum un an, la liberalizarea de la 1 iulie.

Ei au primit și primesc până la 30 iunie gazul la prețul de 124 de lei/MWh (123,9 mai exact) cu toata tarifele de rețea incluse, deci preț final fără TVA. Engie le oferă acum Gas Start, la un preț de furnizare de 155,24 lei, fără TVA, deci cu 25% mai mare decât cel plătit acum. Ce pot face oamenii.

Prima opțiune, cea care a fost de fapt cea mai întâlnită până acum: Nu fac nimic până la 30 iunie, iar gazul li se va livra în continuare, în următorul an, la acest preț de 155 de lei/MWh fără TVA, deci cu 25% mai mult decât ce plătesc acum.

A doua opțiune: aleg o altă ofertă de la Engie, dar pentru cei care vor doar gaz și nu și alte servicii (Engie are multe oferte cu diverse servicii incluse sau, la pachet, cu energie electrică) opțiunile nu sunt foarte multe. Pot alege Engie Gas 4U, care vine cu aproximativ acelasi preț, dar au parte de un discount de 20% la prețul gazului (partea din factură fără tarife de distribuție și transport) timp de șase luni de zile la un contract pe un an.

A treia opțiune: aleg o ofertă a altui furnizor, caz în care trebuie să consulte comparatorul de prețuri al ANRE. Potrivit datelor consultate de noi, pentru un client din București, sunt disponibile peste 20 de oferte cu un preț mai bun decât cel din oferta Engie Gas Start. Cel mai bun preț este de 123 de lei/MWh, deci aproximativ prețul plătit acum, înainte de viitoarea majorare, de clienții Engie care nu au făcut nimic până acum.

Articolul integral – AICI.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here