Scureri de documente: Ţările bogate blochează planuri de producție a vaccinurilor în cele sărace

Sursa: Pixabay

Țările bogate – inclusiv Marea Britanie – blochează propunerile făcute pentru a ajuta națiunile în curs de dezvoltare să își creacă posibilităţile de producere a vaccinurilor, arată documente difuzate la BBC Newsnight.

Mai multe țări mai sărace au cerut Organizației Mondiale a Sănătății să le ajute, dar națiunile mai bogate opun rezistenţă dispozițiilor din dreptul internațional care le-ar permite să realizeze acest lucru.

Situaţia transpare dintr-o copie, scursă către presă, a textului de negociere privind o rezoluție a OMS cu privire pe această temă.

Printre aceste națiuni mai bogate invocate se numără Marea Britanie, SUA, precum și Uniunea Europeană. „Acolo unde am putea avea un limbaj care ar înlesni demersul țărilor de a produce mai multe vaccinuri și mai multe medicamente pe teritoriul lor, ar include inițiative care să finanțeze și să faciliteze acest lucru, Marea Britanie este de partea opusă, încercând să elimine din text acele tipuri de propuneri”, afirmă Diarmaid McDonald, de la Just Treatment, un grup al pacienților pentru acces echitabil la medicamente. Un purtător de cuvânt al Cabinetului de la Londra spune că „o pandemie globală necesită o soluție globală, iar Marea Britanie conduce eforturile pentru a asigura accesul echitabil în întreaga lume la vaccinurile și tratamentele împotriva COVID”.

Mulți experți spun că accesul echitabil la vaccinuri este esențial pentru a preveni cazurile și decesele și pentru a contribui la imunitatea populației globale.

Dar capacitatea globală de producere a vaccinurilor este de aproximativ o treime din ceea ce este necesar, spune Ellen t’Hoen, expert în politica medicamentelor și în dreptul proprietății intelectuale.

„Acestea sunt vaccinuri care sunt produse în țările bogate și, în general, sunt păstrate de acele țări bogate.

Pentru a face vaccinuri nu trebuie doar să ai dreptul de a produce substanța de bază din care sunt compuse (care este protejată de brevete), ci trebuie să ai şi cunoștințele necesare, deoarece tehnologia poate fi complexă.

OMS nu are autoritatea de a ocoli brevetele, dar încearcă să aducă țările împreună pentru a găsi o modalitate de consolidare a aprovizionării cu vaccinuri.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here