Se caută cinci persoane neprihănite în Sodoma

Israel proteste

Demonstrațiile, grevele și avertismentele din partea prietenilor Israelului nu vor descuraja banda care a preluat puterea. Trebuie să fie învinsă în Knesset, unde are în prezent 64 de locuri din 120. Sodoma biblică avea nevoie de 10 persoane drepte pentru a fi cruțată; Sodoma coaliției are nevoie doar de cinci.

Miza nici că poate fi mai mare: dacă lovitura sistemică de stat este pusă în aplicare, fiecare israelian va fi în pericol de a fi arestat în miez de noapte de o poliție politizată. Nu este vorba de catastrofism, ci de lecția clară a istoriei: porțile se vor deschide pentru abuzuri de toate felurile – de la confiscarea proprietății, deportări și opresiunea minorităților până la corupția galopantă și haosul din Cisiordania, ceea ce va duce foarte probabil la război. Va fi un război în care, pentru prima dată, mulți cetățeni vor refuza să lupte. Pe această cale, sub un guvern și mai rău, se află execuțiile.

Lupta împotriva acestei mutații a dreptei israeliene, cândva patriotice, nu se referă cu adevărat la dezbaterea celor mai fine puncte de drept constituțional comparat cu intelectualii de la Forumul Kohelet. Israelul nu este Danemarca, iar potențialii săi viitori lideri nu sunt Hamleți care să agonizeze înainte de a abuza de puteri nelimitate. În Benjamin Netanyahu și în ministrul său de justiție rasputinian, Yariv Levin, avem de-a face cu oameni mult mai apropiați de Vladimir Putin.

Aceștia nu vor Israelul așa cum este astăzi – o țară aliată cu Occidentul democratic. Și dacă ar trebui să reușească, cu siguranță li se va îndeplini dorința: Europa, SUA și majoritatea evreilor americani vor abandona statul evreu, comunitatea sa de înaltă tehnologie va pleca treptat, iar țara va deveni în timp o zonă retrasă. Va fi o societate cu totul nouă, al cărei viitor va fi, așa cum a fost descris de filosoful Thomas Hobbes, „solitar, sărac, urât, brutal și scurt”. Dușmanii îl vor invada.

Acest lucru se întâmplă pentru că demagogii populiști care văd sistemul judiciar ca pe o barieră în calea corupției și lăcomiei lor au profitat la maximum de incompetența politicienilor israelieni de centru-stânga, care, prin diviziuni și lipsă de abilitate, au reușit să le ofere în dar majoritatea în Knesset.

Și totuși, complotul de a transforma Israelul într-un stat autoritar se opune cu vehemență aproape întregului sector productiv al țării – marea majoritate a celor responsabili de tehnologia și știința care stau la baza miracolului economic care a adus prosperitate, securitate, statut internațional și un PIB pe cap de locuitor mai mare decât cel al Franței. (Acesta din urmă se datorează cursului de schimb al shekel-ului, care se va prăbuși).

Nu i se poate permite să reușească. Nu trebuie să existe nicio „clauză de anulare” care să anuleze deciziile instanțelor cu o majoritate simplă, nicio politizare a instanțelor și a funcției publice și nicio slăbire a legislației anticorupție.

Nu există, din păcate, nimic de discutat cu partidele Haredi și cu dreapta fascistă. Dar cinci membri ai Partidului Likud vor fi suficienți.

Am candidații:

  • Yuli Edelstein: Știți, ca cineva care a fugit din Uniunea Sovietică, unde familia dvs. a cunoscut opresiunea, cum arată o dictatură. Ați fost președinte al Knessetului – o poziție de seriozitate și responsabilitate. Nu este posibil să doriți să vedeți Israelul ca pe o țară stalinistă.
  • Danny Danon: Dumneavoastră, care ați fost ambasador la Națiunile Unite, înțelegeți cu siguranță provocările cu care se confruntă Israelul pe scena internațională și cum ar arăta lucrurile dacă singurii săi aliați ar fi Putin și Viktor Orban. Nu poți dori o izolare diplomatică care ar deveni rapid un pericol pentru securitate.
  • Nir Barkat: Dumneavoastră, care ați făcut multe milioane din tehnologie, cu siguranță auziți strigătele comunităților științifice și antreprenoriale – și știți că investitorii nu vor băga bani într-o falsă democrație instabilă al cărei guvern este detestat de mulți dintre cetățenii săi. Și nu puteți dori să vedeți Israelul sărăcit.
  • Yoav Galant: Dumneavoastră, care ați fost general și aproape șef de stat major, înțelegeți cu siguranță pericolul pentru securitate dacă jumătate din populație simte că țara și-a pierdut calea. Știți că dușmanii Israelului au așteptat acest moment și se bucură de transformarea sa într-o versiune evreiască a Turciei, care ar fi o țară mult mai slabă.
  • Avi Dichter: Dumneavoastră, care ați fost șeful Shin Bet și ați dovedit în filmul “The Gatekeepers” din 2012 că înțelegeți pericolele ocupației, cu siguranță înțelegeți și pericolul unei scindări toxice din interior. Nu vreți ca Shin Bet să se transforme într-un KGB israelian. Nu vreți ca această catastrofă să se desfășoare în numele dumneavoastră și să atârne pe conștiința dumneavoastră.

Poate că mai sunt câțiva candidați la limită: nu este de neconceput ca Gila Gamliel, Israel Katz și Yoav Kish să mai aibă o urmă de decență. Este posibil.

Potențialii drepți: sunteți sioniști care, probabil, nu vreți să distrugeți țesătura societății și nu sunteți nici naivi, nici proști. Gașca trebuie zădărnicită, iar acest lucru depinde de voi.

S-ar putea ca eu să dau prea mult credit? S-ar putea ca luminile menționate mai sus – de fapt, s-ar putea ca oricare dintre cititori – să nu știe de fapt că punctele de discuție ale guvernului sunt niște prostii și niște vorbe goale? Pentru orice eventualitate, vă ofer un scurt rezumat:

Curtea Supremă nu a fost niciodată „activistă”, în ciuda câtorva excepții și a unei mâini de declarații nefolositoare ale fostului președinte al Curții Supreme de Justiție Aharon Barak. În toți cei 75 de ani de istorie a Israelului, aceasta a intervenit în 22 de legi și clauze, majoritatea cazurilor vizând în mod clar protejarea publicului și unele destul de banale, de asemenea. Doar trei cazuri au fost legate de ocupație, pe care instanțele nu au contestat-o niciodată din principiu. De asemenea, acestea au făcut foarte puțin pentru a limita statutul privilegiat și preferințele sectoriale acordate Haredim.

Într-un caz extrem de relevant, Curtea Supremă nu a împiedicat nici măcar scandalul numirii unui acuzat penal în funcția de prim-ministru. Contrar zvonurilor, judecătorii sunt un fel de ștampilă de cauciuc. Până în urmă cu câțiva ani, ei erau, de asemenea, destul de populari și erau chiar lăudați în mod curent și călduros de Benjamin Netanyahu, care a înțeles statutul global și libertatea de acțiune pe care le acordă statul de drept. Singurul lucru care s-a schimbat este că Netanyahu este judecat pentru mită, fraudă și abuz de încredere.

Judecătorii nu se „numesc singuri”: Comitetul de numiri judiciare al statului are nouă membri, dintre care trei sunt judecători și patru politicieni, de obicei trei dintre ei membri ai coaliției, cu doi reprezentanți ai Baroului. Este o încercare sinceră de a echilibra o problemă complexă. Înlocuirea sa de fapt cu prim-ministrul va elimina separarea puterilor, mai ales în absența unei constituții.

„Poporul” nu a „ales” această cale și cu siguranță nu s-a „discutat”: Likud nu a avut nicio platformă, Netanyahu a negat cu tărie că vor fi adoptate în grabă măsuri radicale împotriva sistemului judiciar, iar partidele din coaliție au primit mai puțin de jumătate din voturi la 1 noiembrie. Majoritatea lor provine din faptul că 6% din voturi – unul din opt pentru opoziție – au fost irosite din cauza diviziunilor. (Într-un univers paralel în care Levin era un gentleman, el i-ar trimite în fiecare zi flori liderului Partidului Muncii, Merav Michaeli, pentru insistența ei nesăbuită de a nu se uni cu Meretz).

Persoane drept: dacă veți vota cu coaliția în privința legilor care vor distruge Israelul democratic, moștenirea voastră va fi ignobilă.

Dar aveți o oportunitate de aur de a face ceva mult mai mare decât să serviți prima familie hapsână. Puteți exista pe un plan mai înalt. Puteți acționa cu onoare și să culegeți gloria ca răsplată. Prin cuvântul vostru, Sodoma poate fi cruțată, iar Sionul va prospera din nou.

Nebunia Rusiei este un argument decent pentru democrație

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here