Sociologul Sebastian Lăzăroiu, fost consilier prezidențial, nu exclude posibilitatea ca, la o rată mică de participare la vot în turul al doilea al alegerilor prezidențiale, Viorica Dăncilă, candidatul PSD, să câștige. El a reamintit, la Digi24, ce s-a întâmplat în 2016, când PSD a obținut un scor istoric la alegerile parlamentare, în urma unei rate mari de absenteism. „Și de aici încolo au urmat cei trei ani pe care i-am trăit cu toții într-o teroare”, a declarat Sebastian Lăzăroiu, la Digi24, când a fost întrebat de ce e important să mergem duminică la vot.

Sebastian Lăzăroiu enumeră motivele absenteismului:

Întotdeauna îți găsești mai greu motive să mergi la vot decât să nu mergi la vot. Când e să găsești motive să nu mergi la vot, curg. De ce? Pentru că stai în casă: plouă afară, n-a intrat Barna în turul doi, cutare, cutare, ai o listă întreagă. Motivele pentru care să ieși la vot – pentru că cer un efort, minim, – întotdeauna sunt mai puține.

Eu n-aș da decât unul singur: amintiți-vă ce s-a întâmplat în 2016, când tot pe fondul unei participări scăzute, un partid, care oricum avea reflexe totalitare, a luat 46 la sută! Deci, PSD în 2016, din aceeași comoditate a unora, care nu au vrut să meargă la vot – poate era și vina opoziției atunci, că n-a fost mai activă -, dar e clar că în 2016 a dus la acest scor foarte mare, istoric, al PSD-ului în alegeri. Și de aici încolo au urmat cei trei ani pe care i-am trăit cu toții într-o teroare, zic eu, din cauza absenteismului.

Deci, hai să nu repetăm lucrurile care tocmai s-au întâmplat. Nu știi niciodată. Viorica Dăncilă, cu 3 milioane de voturi și 6 milioane de alegători prezenți, poate câștiga alegerile prezidențiale! E un scenariu puțin probabil, dar nu poți să-l excluzi. Și în 2016 eu n-aș fi zis că PSD ia 46 la sută și mulți cred că n-ar fi avut predicția asta, dar uite că a luat!”, și-a încheiat Lăzăroiu pledoaria.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here