Secţia Specială îi anchetează pe judecătorii care l-au condamnat pe Ceauşescu

Procurorii au deschis un dosar care vizează completul care a decis condamnarea la moarte a lui Nicolae și a Elenei Ceaușescu. De doi ani însă, ancheta bate pasul pe loc. Dosarul este acum la Secția pentru Investigarea Infracțiunilor Magistraților, a scris stiri.tvr.ro

Ședința de judecată a soților Ceaușescu a avut loc în ziua de Crăciun, în cazarma unității militare din Târgoviște, unde fuseseră duși într-un transportor blindat al Armatei.

Audierile au început la ora 13:20. După doar o oră și 20 de minute s-a pronunţat sentinţa: soţii Elena şi Nicolae Ceauşescu au fost condamnaţi la moarte.

Completul a fost condus de magistratul Gică Popa. Rechizitoriu a fost făcut de procurorul militar Dan Voinea, iar avocați din oficiu au fost Nicolae Teodorescu și Constantin Lucescu, care a fost în sala cel mai aprig acuzator. Ulterior, el a devenit președinte al Tribunalului Militar.

În sală au fost prezenți generalul Victor Atanasie Stănculescu, Gelu Voican Voiculescu și Virgil Măgureanu, acesta fiind numit apoi primul director al Serviciului Român de Informații.

La două luni de la sentința, președintele completului de judecată și-a luat viață. Toți cei care au fost implicaţi în procesul dictatorilor, dar și Ion Iliescu, ar putea fi vizați acum de ancheta deschisă în urmă cu doi ani.

Inițial, dosarul legat de procesul soților Ceauşescu a ajuns la Secția Parchetelor Militare, ca urmare a unei decizii date de Înalta Curte, dar procurorii militari au declinat competenţa în favoarea secției nou înființate, fiind vorba de magistrați.

Simpatizanții fostului dictator nu cred însă că va fi tras cineva la răspundere pentru împușcarea soților Ceaușescu.

Ancheta procurorilor de la Secția Specială se axează pe infracțiunea de tratamente neomenoase. Procurorul care instrumentează acest dosar mai are alte câteva sute de dosare în lucru aşa că probele ajung să fie administrate destul de lent.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here