Șefa INSP, semnal de alarmă: Decesele vor continua să crească. Între 20 și 50 de persoane ajung zilnic în ATI. Asta înseamnă o supraaglomerare

Inquam Photos / Octav Ganea

Simona Pârvu, șefa Institutului Național de Sănătate Publică (INSP), avertizează că dacă trendul crescător al cazurilor noi de Covid-19 se va mentine în următoarele două, trei săptâmâni, secțiile de terapie intensivă vor fi supraaglomerate și se va ajunge în situația Italiei.

Măsuri restrictive, carantinarea unor focare și obligativitatea purtării măștii și în aer liber, au fost luate de abia în ultima săptămână. ”Poate ar fi fost mai bine dacă reușeam să instituim măsurile mai devreme, însă nici acum nu este prea târziu”, spune Simona Pârvu într-un interviu oferit Europei Libere.

„În contextul în care avem o medie zilnică de 1.000- 1.100 de cazuri, iar datele statistice de până acum ne arată că între 2 și 5% ajung la secția de terapie intensivă, se poate previziona că între 20 și 50 de persoane ajung zilnic în ATI. Asta înseamnă o supraaglomerare a acestor secții, având în vedere că o persoană bolnavă rămâne în ATI pe termen lung, între 10 și 20 zile. Așadar, numărul de paturi, care este finit, se va ocupa. Aceasta este cea mai mare problemă”, avertizează șefa INSP.

Întrebată în ce interval de timp s-ar putea ajunge la această supraaglomerare a secțiilor de ATI, Simona Pârvu a răspuns: „În două, trei săptămâni se va ajunge la această situație dacă măsurile nu vor fi aplicate. Dacă populația înțelege și va aplica măsurile de distanțare și va purta mască, dar și ca urmare a restricțiilor care au fost impuse în anumite zone, sperăm să nu ajungem în situația Italiei și numărul de cazuri să înceapă să scadă.”

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here